image 2025 11 26 14 17 17

Humus’un kuzeyinde aynı anda 4 toplu mezar bulundu

Devrik Esed rejimi zamanından kalma toplu mezarlar, Suriye’nin dört bir yanında ortaya çıkmaya devam ediyor

Suriye İçişleri Bakanlığı, Humus’un kuzeyinde yer alan 60. Cadde’de dört yeni toplu mezarın ortaya çıkarıldığını açıkladı. Salı akşamı yapılan resmî açıklamaya göre mezarlarda onlarca kişiye ait naaş bulundu ve inceleme ekipleri bölgeye sevk edildi.

Bakanlık, mezarların kimlik tespiti, gömülme koşulları ve olası ek mezarların araştırılması için soruşturmanın derhal başlatıldığını bildirdi. Öyle ki, bulunan şahısların kemiklerinin ve bedenlerinin çürümesine rağmen kıyafetlerinin hâlâ durduğu görüldü.

image 2025 11 26 14 19 20

Art arda yeni bulgular

Toplu mezar duyurusundan saatler önce Humus’un Kerm el-Zeytun semtinde, El-Rifai mahallesi yakınlarında daha önce gömülmüş iki kişiye ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı duyurulmuştu. Özel ekiplerin bölgede çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Suriye’de yıllardır devam eden çatışmaların ardından, özellikle Esad rejiminin kontrol kaybettiği alanlarda çok sayıda toplu mezar bulunuyor. 8 Aralık’ta rejimin devrilmesinin ardından yerel halk, rejim güçleri ile onlara bağlı milislerin yok ettiği sivillere ait çok sayıda toplu mezarı gün yüzüne çıkardı.

Ancak bu mezarlar yakın zamanda büyük bir sorun hâline geldi. Çoğu alanda yapılan rastgele kazılar ve uzman ellerden çıkmayan müdahaleler mağdurların kimlik tespitini zorlaştırıyor, ailelerin hak arayışını engelliyor ve bu suçlarla ilgili yürütülen ceza soruşturmalarını sekteye uğratıyor.

Suriye Kayıp Şahıslar Ulusal Komisyonu Başkanı Muhammed Rıza Celahi, önceki açıklamalarında ülkede 63’ten fazla toplu mezarın resmî olarak belgelendiğini belirtmişti. Komisyonun tahminine göre kayıp kişilerin sayısı 120 bin ile 300 bin arasında, ancak sahadaki koşullar nedeniyle bu sayı gerçek tablonun altında olabilir.

Kaynak: Mira Haber

Bir Cevap Yazın