yeni zelanda basbakani bm ukrayna savasina yanit vermede basarisiz 01
yeni zelanda basbakani bm ukrayna savasina yanit vermede basarisiz 01

Yeni Zelanda: ‘BM, ahlaki açıdan iflas etti’

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Birleşmiş Milletler’in (BM) Ukrayna savaşına yanıt vermede “başarısız” olduğunu vurguladı.

The New Zealand Herald’ın haberine göre, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Sydney’deki Lowy Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, BM’nin “ahlaki açıdan iflas etmiş durumda” olduğunu söyledi.

Ardern, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) tutumu nedeniyle BM’nin Ukrayna savaşına gerektiği şekilde yanıt vermede “başarısız” olduğunu ancak uluslararası sorunların çözümünde yine BM gibi çok taraflı örgütlere başvurulması gerektiğine inandığını vurguladı.

Başbakan Ardern, “Yeni Zelanda, ister savaş ister anlaşmazlık olsun, sorunlara çözüm ararken arabulucu ve gerektiğinde yargıç olarak hareket edecek bu kurumlara başvuracak.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu uluslararası kuruluşların başarısız olmaları halinde “onları daha güçlü kılmanın yollarını bulmak” gerektiğini kaydetti.

BM’de reform yapılması çağrısında bulunan Ardern, Ukrayna’daki savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) kaynak sağlanmasını istedi.

İlginizi Çekebilir

İsrail’e karşı en yüksek ses kampüsten yükseliyor!

İsrail’in ABD destekli yürüttüğü soykırım savaşı, üniversite gençliğinin öfkesini taşırdı. Aylardır devam eden protestolar bir …

Ayın sırasında Papaz’a bıçaklı saldırı

Avustralya’nın Sydney kentinde bir kilisede bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Kilisede ayinin yapıldığı anlarda gerçekleşen bıçaklı saldırıda …