ukrayna macaristan i putin e yardim etmekle sucluyor 01
ukrayna macaristan i putin e yardim etmekle sucluyor 01

Ukrayna, Macaristan’ı Putin’e yardım etmekle suçluyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban dün Rus gazı için rubleyle ödeme yapmaya hazır olduklarını açıkladı.

Bunun ardından Ukrayna, Macaristan’ı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’ya karşı savaşında yardım etmekle suçladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını sürdürmek için kaynaklara ihtiyacı var. Bu bağlamda, Rus doğalgazını ruble olarak ödemeye hazır olunmasını ülkemize karşı düşmanca bir tavır olarak görüyoruz. Bu tür açıklamalar Avrupa Birliği’nin (AB) pozisyonuyla da çelişiyor” dedi.

Nikolenko açıklamasında ayrıca, “Macaristan gerçekten savaşın sona ermesine yardım etmek istiyorsa, AB’deki birliği baltalamayı bırakmalı, Rusya’ya yönelik yaptırımları desteklemeli, Ukrayna’ya askeri yardım sağlamalı ve Rus ordusunu finanse etmek için ek kaynaklar oluşturmamalı. Tarihin doğru tarafına geçmek için asla geç değildir” ifadelerini kullandı.

Macaristan Başbakanı Orban dün düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın talep etmesi halinde sevkiyatları ruble olarak ödemeye hazır olduklarını söyledi.

Ayrıca Batı’nın Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların Avrupa’da tüm ülkeleri etkilediğinin altını çizdi.

Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçimlerde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etmek için kendisini aradığını bildirdi.

Macaristan Başbakanı, “Başkan Putin’e Ukrayna’da mümkün olan en kısa sürede ateşkes ilan edilmesini önerdim” ifadelerini de kullandı.