17:35 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Taliban, televizyonda diploma yırtan profesörü tutukladı

Afganistan’da Taliban’ın kızlara getirdiği eğitim yasağını açıkça eleştiren Prof. İsmail Mashal tutuklandı. Sokakta bedava kitap dağıtırken tutuklanan Mashal, kızların eğitiminin yasaklanmasına karşı TV’de protesto eylemi gerçekleştirmişti.

Bedava kitaplar dağıttığı sırada tutuklanan Prof. Mashal’ın adı, Taliban’ın kızların üniversite ve orta öğretim okullarında okumasını yasaklamasını protesto etmek için, televizyon canlı yayınında diplomalarını yırtmasıyla tanınmıştı.

37 yaşındaki akademisyen, Taliban tarafından “kışkırtıcı eylemler” yapmakla suçlandı.

Enformasyon ve Kültür Bakanlığı’ndan Taliban yetkilisi Abdül Hak Hammad, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Mashal’ın gazetecileri bir ana yolda toplayarak kaos yaratmakla suçlandığını belirtti.

Görgü tanıkları, tutuklandığı sırada profesörün Taliban güçlerince tokatlandığını ve yumruklandığını söyledi. Ancak Abdul Hak Hammad, profesöre gözaltında iyi davranıldığını savundu.

Eski bir gazeteci olan Prof. Mashal, Kabil’de, gazetecilik, mühendislik ve bilgisayar mühendisliği gibi alanlarda eğitim veren özel bir üniversiteyi yönetiyordu. Üniversitenin öğrencilerinden 450’si de kızdı.

Prof. Mashal, Taliban Aralık ayında, kız öğrencilerin ikinci bir emre kadar üniversiteye gidemeyeceğini duyurduğunda, okulunu tamamen kapatmış ve “eğitim ya herkese verilir ya da hiç kimseye verilmez” demişti.

Hayatına mal olsa da bu konuda sessiz kalmayacağını söyleyen Prof. Mashal, daha sonra birçok tehdit aldı. Buna karşın, neredeyse her gün Afgan medyasına konuşup, almaya cesaret edebilen herkese dolaştırdığı el arabasındaki kitaplarını bedava dağıttı.

Prof. Mashal geçen ay BBC’ye yaptığı açıklamada “Elimdeki tek güç kalemim, beni öldürseler de, parçalara ayırsalar da, sessiz kalmayacağım” demişti.

Taliban, kız ve erkek öğrencilerin bir arada eğitim görmesinin uygun olmadığını, eksikler giderildiğinde kızlar için eğitim imkanının tekrar sağlanacağını açıklamıştı. 

 

1 Yorum

  1. Sen onlara sırf Allah’ın lütfettiği merhamet sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah’a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever.(Ali imran 159)

Yoruma kapalı.

DİĞER GELİŞMELER