64349
64349

SNHR: Esed rejimi tutukladığı 1069 Suriyeliyi öldürdü

Suriye İnsan Hakları Ağı, yeni elde edilen ölüm belgeleriyle birlikte Esed rejimi hapishanelerinde hayatını kaybeden kişi sayısının bin 609'a çıktığını açıkladı.

Esed rejimi, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana birçok Suriyeliyi "muhalif" olduğu gerekçesiyle tutukladı veya zorla kaybetti.

Sıkı hapishane kuralları sebebiyle birçok Suriyeli mahkum, ailesi ve yakınlarıyla irtibat kurmaktan yoksun kaldı.

Bu da yakınlarının Suriyeli mahkumların yaşayıp yaşamadığına ilişkin son durumu hakkında bilgi elde edememesine yol açtı.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından yürütülen bir çalışmada, 2017'den bu yana raporlanmış ölüm belgelerine Esed rejimine bağlı idari kurumlarda çalışan muhbirler aracılığıyla erişildi.

Böylece Esed rejiminin hapishanelerdeki yüzlerce mahkumun öldürüldüğü ya da öldüğü bilgisi elde edildi.

SNHR'nin elde ettiği verilere göre Esed rejimi tarafından kaydedilmiş 547 ölüm belgesi raporlandı. Esed rejimi söz konusu zorla kaybedilmiş kişilerin ölüm belgeleri hakkında aileleri, yakınları ve akrabaları bilgilendirmemişti.

SNHR'ye göre 15'i çocuk, 19'u kadın 547 mahkumun ölüm belgesi tespit edildi.

a-001.png

Esed rejiminin raporladığı ölüm belgelerinde 547 kişinin neden ve ne şekilde yaşamını yitirdiği belli değil.

Öte yandan Esed rejimi kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan kişilerin, kayıp olan ve tutuklandığından şüphelenilen yakınları hakkında Esed rejimi yetkililerine 'gözaltına alınma riski' sebebiyle danışamadığı ifade ediliyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı, 2018 ila 2021 yılları arasında bin 62 ölüm belgesini tespit etmişti. Böylece elde edilen toplam ölüm belgesi bin 609'a yükseldi.

Birleşmiş Milletler'e göre on binlerce Suriyeli Esed rejimine ait hapishanelerde tutuluyor.

SNHR'ye göre ise Mart 2011-Ağustos 2022 tarihleri arasında tutuklanan 2 bin 316'sı çocuk ve 5 bin 734'ü kadın olmak üzere 95 bin 696 kişinin son durumuna ilişkin bir bilgiye ulaşılamıyor.

a1-001.png

Kaynak: Mepa News

*Yayınlanan haberlerde yer alan düşünceler ve ortaya konulan fikirler veya kişiler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …