siilerin taliban uzerindeki nufuzu artiyor 01
siilerin taliban uzerindeki nufuzu artiyor 01

Şiilerin Taliban üzerindeki nüfuzu artıyor

Afganistan’da IŞİD saldırılarından korkan Şiiler, Aşure kutlamaları için extra güvenlik önlemleri alınmasını istedi. Şiiler bu yıl, Taliban güvencesiyle kutlama yapacak.

Afganistan’da IŞİD, saldırılarında Taliban’ı olduğu kadar Şii’leri de hedef alıyor. Örgüt, Taliban iktidarı ele geçirdikten sonra Şii camilere çok sayıda bombalı saldırı düzenlemiş, saldırılarda onlarca kişi ölmüştü. 

Ülkedeki İran destekli Şi gruplar, yaklaşan Aşure günü kutlamaları münasebetiyle Taliban’dan güvence almış durumdalar. Hatta Taliban, bunun için özel güvenlik konseyi bile kurdu. 

Taliban sözcüsü farklı zamanlarda yaptığı basın açıklamalarında, yaklaşan Aşure gününün, ülke genelinde kutlamalar için özel olarak belirlenmiş alanlarda serbestçe kutlanabileceğini duyurmuştu. Şiilerin özgürce kutlama yapabileceği bu alanlar, IŞİD benzeri grupların saldırı ihtimaline karşı özel olarak korunacak. 

Kabil valisi de yaptığı açıklamada, Taliban’ın Muharrem ayının başında yapılan Şii törenlerine ve Aşure kutlamalarına hiçbir şekilde müdahale etmeme konusundaki resmi kararını tekrarladı. Haber, Şii cemaatinden bir temsilci tarafından da doğrulandı.

Sünni inanca sahip Taliban yönetimin Şiiler için göstermiş olduğu bu beklenmedik hassasiyet, İran’ın ülke yönetimine olan nüfuzunun her geçen gün arttığı iddialarını doğruluyor.

Yıllar süren savaş sonrasında pek çok yatırıma muhtaç olan ve Taliban iktidarıyla yeniden inşa sürecine giren son derece stratejik konumdaki ülke, Çin, Rusya, İran gibi pek çok ülkenin iştahını kabartıyor.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi Covid-19 aşısının ölümcül madde varlığı Pfizer belgelerinde!
Sonraki Litvanya, Rusya’lı 135 vatandaşın oturum iznini iptal etti