12:31 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Sekizinci yılında Charlie Hebdo saldırısı

Fransız dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırının üzerinden sekiz yıl geçti.

7 Ocak 2015 tarihinde yerel saatle 11.30 sularında Charlie Hebdo dergisinin Paris’teki ofisine silahlı bir sadırı gerçekleştirildi. 

Dergiyi hedef alan ve 12 kişinin öldüğü saldırının sebebinin ise Hz. Muhammed’e yönelik hakarete varan çizimlerin dergide yayınlanması gösterilmişti.

Kouachi kardeşler

Saldırıyı gerçekleştiren Cezayir asıllı iki kardeş Şerif ve Said Kouachi, olaydan iki gün sonra polisin düzenlediği bir baskında çıkan çatışmada öldürülmüşlerdi.

“Peygamberin intikamını aldık”

Saldırıdan yaklaşık bir hafta sonra El Kaide’nin Yemen’deki Arap Yarımadası yapılanması, olayın sorumluluğunu üstlenerek, Kouachi kardeşler tarafından düzenlenen saldırıda “Hz. Muhammed’in intikamının alındığını” açıkladı.

Örgüt, Cezayir asıllı Şerif ve Said Kouachi kardeşler tarafından düzenlenen saldırıyla, derginin hakaret içeren Hz. Muhammed karikatürlerini yayımlamasının “intikamının alındığını” duyurdu.

Saldırıyla ilgili açıklama videosunda konuşan örgütün liderlerinden Nasır el Ensi, “Biz Arap Yarımadası’ndaki El Kaide örgütü olarak, Allah’ın elçisinin intikamının alındığı bu operasyonun sorumluluğunu üstleniyoruz” ifadelerini kullandı.

El Ensi ayrıca saldırının El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri’nin talimatıyla gerçekleştirildiğini ifade etmişti.

Saldırının bilinenleri

Saldırının yaşandığı ilk günde ajansların derlediği bilgiler ise şu şekildeydi:

– Mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki merkez ofisine maskeli ve silahlı saldırganlar 9’u gazeteci, ikisi polis ve biri teknisyen 12 kişiyi öldürdü.

– Görgü tanıkları, saldırganların tekbir getirdiğini ve “Peygamber’in intikamını aldık” dediğini söyledi. İki görgü tanığı, saldırganların El Kaide’yle bağlı olduklarını söylediklerini aktardı.

– Görgü tanıklarına göre saldırganlar oldukça sakin ve profesyonel görünümlüydü. Silahları tutuş biçimleri askeri eğitimden geçtikleri izlenimini uyandırıyordu. Ancak derginin merkezine girdiklerinde ofislerin hangi katta oldukları konusunda pek emin görünmüyorlardı. 

– Zira Charlie Hebdo’nun bulunduğu sokakta önce derginin arşivinin bulunduğu binaya gittiler. Oranın merkez olmadığını anlayınca iki el ateş edip çıktılar.   

– Dergi binasına gelince bir kadın karikatüristi kapıyı açmaya yarayan kodu girmeye zorladılar, 

– Saldırganlar derginin bulunduğu ofise girince, en başta genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier’in olmak üzere çalışanların ismini bağırdıktan sonra ateş açmaya başladılar.

Saldırıda ölenlerin kimlik bilgileri:

– Stephane Charbonnier – 47 yaşında – Charlie Hebdo’nun genel yayın yönetmeni

– Jean Cabut – 76 yaşında – Derginin baş karikatüristi

– George Wolinksi – 80 yaşında – Karikatürist

– Bernard Verlhac – 57 yaşında – Karikatürist

– Bernard Maris – 68 yaşında – Ekonomist, dergide köşe yazarı

– Philippe Honore – 73 yaşında – Derginin 22 yıllık karikatüristi, derginin Twitter hesabından saldırıdan önce yollanan son tweette yer alan Bağdadi karikatürünün çizeri

– Michel Renaud – Eski gazeteci, saldırıdan önce dergiyi ziyarete gelmişti

– Mustafa Ourrad – Derginin Cezayir kökenli editörü

– Elsa Cayat – Dergide köşe yazarı ve analist

– Frederic Boisseau – Ofiste teknisyen

– Franck Brinsolaro – 49 yaşında – Polis memuru, dergi binasını korumakla görevli ekibinin başı

– Ahmed Merabet – 42 yaşında – Fransız polis memuru

DİĞER GELİŞMELER