“Rusya, giderek Türkiye’ye bağımlı hale geliyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2. kez tahıl anlaşmasını sağlamasının ardından, İngiliz gazetesi Financial Times’ta yayımlanan analizde, Rusya’nın Türkiye’ye bağımlı hale geldiği ve Erdoğan’ın etkinliğine dikkat çekildi.

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşı 9’uncu ayına girdi. On binlerce öldüğü yaralandığı yıkıcı savaşta, Türkiye’nin barış çabaları sürece damga vurdu.

Türkiye, barış görüşmelerine öncülük ve ev sahipliği yaparken her iki taraf ile de mesafeyi koruyabilen tek ülke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise tek lider olarak ön plana çıktı.

TAHIL ANLAŞMASINDA TÜRKİYE İKİNCİ KEZ DEVREDE

Ukrayna ve Rusya’nın limanlarda sıkışan tahılının dünyaya ulaştırılması için Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması da Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleşti.

Anlaşma, geçtiğimiz hafta Rusya tarafından Ukrayna’nın anlaşmaya aykırı adımlar atması gerekçesiyle askıya alındı.

Afrika başta olmak üzere fakir ülkeler için hayati derecede öneme sahip bu anlaşma için Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kez daha harekete geçti ve hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmeleri yaparak mutabakatı yeniden sağlandı.

GELİŞME ULUSLUSLARARASI BASINDA MANŞET OLDU

Uluslararası ajanslar, Erdoğan’ın açıklamasını manşetine taşıdı. Türkiye’nin çabası ile hayata geçen bu gelişme sonrası İngiliz yayın kuruluşu Financial Times’ta da dikkat çekici bir Türkiye analizi yayınlandı.

Haberde, “Analistler; Batı yaptırımlarının ve uluslararası izolasyonun, Rusya’yı giderek Türkiye’ye bağımlı hale getirdiğini söylüyor” yorumuna yer verilirken, Erdoğan’ın rolüne dikkat çekildi:

“Erdoğan, ‘Kartın yok Vladimir, ya koridoru açarsın ya da daha çok istenmeyen şeyler yaparız’ demiş olmalı. Erdoğan’ın elinde çok kart var.”

İlginizi Çekebilir

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …

Filistin destekçisi Fransız vekile skandal suçlama

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden milletvekili Mathilde Panot, Filistin’e verdiği destekle bilinen paylaşımları nedeniyle …