rus savas ucaklari suriye nin kuzeybatisindaki el bara bolgesini bombaladi 01
rus savas ucaklari suriye nin kuzeybatisindaki el bara bolgesini bombaladi 01

Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeybatısındaki El-Bara bölgesini bombaladı

Rus savaş uçakları perşembe sabahı Suriye’nin El-Bara kasabası yakınlarındaki bölgelere saldırılar düzenledi. Saldırı, Ankara’da Türk tarafıyla bir gün süren müzakerelerin ardından geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığına göre rejim güçleri, Halep’in batı kırsalındaki Takad beldesi civarını bombalarken, muhalif gruplar Hama’nın batı kırsalındaki Jurin’de rejimin etki alanları içindeki yerleri hedef aldı.

Rus savaş uçakları, İdlib’de Ankara ile Moskova arasındaki mutabakat bölgesini yeniden bombaladı. Rusya, İdlib’in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye’deki İhsim ve Marayan’da 5’ten fazla yere bombardıman gerçekleştirdi. Saldırıda en az bir kişinin yaralandığı belirtildi.

SOHR aktivistleri, İdlib’in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye’deki El-Fatira köyünde rejim güçlerine bağlı keskin nişancılar tarafından hedef alınmaları sonucu Heyetu Tahrir’uş Şam (HTŞ) bünyesindeki iki özel kuvvet unsurunun hayatını kaybettiğini belgelediler.

 

Rusya-Türkiye görüşmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev başkanlığındaki bir Rus heyeti, iki gün önce Ankara’da Türk yetkililerle Suriye dosyasıyla ilgili görüşmelerde bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Ünal’ın başkanlık ettiği toplantıda Suriye’deki son saha gelişmeleri, İdlib’deki durum, Suriye Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına devam edebilmesine yönelik çabaların sürmesi, mültecilerin ülkelerine geri dönüşü ve Türkiye üzerinden ihtiyaç sahiplerine insani yardım erişiminin sağlanması konularının ele alındığı ifade edildi.

Lavrentiev daha önce Suriye Anayasa Komitesi’nin yeni oturumunun ağustos veya eylül aylarında Cenevre’de yapılabileceğini duyurmuştu. Diğer yandan Lavrentiev salı akşamı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, İdlib’de ateşkes anlaşmasının korunmasının önemi ve İdlib’deki ateşkes anlaşması ile oluşan istikrar durumuna zarar verecek provokatif saldırılara izin verilmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, Suriye’ye barış ve istikrarın getirilmesi için siyasi sürecin etkinleştirilmesi ve Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının hızlandırılması gerekliliğinin altı çizildi. Açıklamada ayrıca Ankara-Moskova görüşmesinde Suriye’deki insani krizi hafifletmek için ortak adımlar atmanın önemi ve Bab el-Hava Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye insani yardımın devam etmesini sağlayan BM Güvenlik Konseyi’nin 2585 sayılı kararından duyulan memnuniyetin dile getirildiği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi 9 Temmuz’da oybirliğiyle, Bab el-Hava Sınır Kapısı üzerinden Suriye’ye insani yardımın giriş mekanizmasını uzatan bir kararı kabul etti. Rusya, daha önce sınır ötesi insani yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılmasını talep etmişti.

İdlib’in güney kırsalı, “gerginliği azaltma” ve “ateşkes” bölgeleri kapsamında olmasına rağmen geçtiğimiz haftalarda, Rus havacılığının da desteğiyle Suriye rejiminin bombalamalarında önemli bir artışa tanık oldu.

Öncesi İsrail Savunma Bakanı Gantz: İsrail, İran’la savaşmaya hazır
Sonraki Taliban, Afgan hükümetinin üst düzey medya yetkilisini öldürdüğünü duyurdu!