İstiklal’de Filistin eylemine polis şiddeti damga vurdu! [Videolu]

‘Filistin İçin Bin Genç’ hareketinin İstiklâl Caddesi’nde düzenlediği Filistin’e destek yürüyüşünde polisin eylemcilere uyguladığı sert müdahale her kesimden büyük tepki topladı 

Aylardır hükümetin İsrail ile süregelen ticareti kesmesini talep eden eylemciler her zaman olduğu gibi bugün de polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Onlarca polisin küçük bir alana sıkıştırarak ablukaya aldığı protestocular “Dur de, dur de, İsrail’e dur de. Katil İsrail, İşbirlikçi AKP”, “Nehirden denize özgür Filistin” ve “İsrail’e kınama yetmez, ticareti kes” sloganları attı.

Yaka paça gözaltı!

Protestoculara şiddet uyguladığı görüntülenen polis, yaklaşık 30 kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı. Eylemciler polis tarafından darp edilirken görüntü çekenlerin telefonlarına da el koyuldu.

Protestocu bir kadının, “Sadece İsrail ile ticareti kes dedik, katliama destek olma dedik, bütün arkadaşlarımı gözaltına aldılar” sözlerinin ardından etrafı polisle çevrildi, ve yaka paça, kadın polisler tarafından darp edilerek ekip otobüsüne bindirildi. 

Olaylara tanık olan vatandaşlar da polis şiddetine tepki gösterdi. Polis cep telefonlarıyla görüntü alan eylemcilerin telefonlarına da el koydu. Aynı şekilde gözaltı işlemlerini kaydeden bir vatandaşın da kimlik kontrolü esnasında, çektiği görüntülerin silindiği öğrenildi.

Sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü 

Görüntülerin sosyal medyaya düşmesiyle polisin eylemcilere yönelik tavrı 7’den 70’e tepki topladı. Sosyal medyada polis şiddeti şu ifadelerle yorumlandı:

“Bu nasıl bir zulümdür ya. İsrail’de İsrail’i daha rahat protesto edebiliyorsunuz”

“Bu yüzden ciddi oy kaybedildi. Yine de devam ediyorlar”

“Bu sahnelerin, kendisinin Ümmetin Lideri olduğunu zannedenlerin ülkesinde yaşanması?”

“Yuh ya güya sözüm ona bu iktidar için Filistin davası kırmızı çizgiydi(!) Ticaret girince araya para tatlı geldi”

“Geçmiş faşist hükümetleri kıskandıracak görüntüler, dünyanın hangi ülkesinde Filistin için destek gösterisi yapanlar böyle yaka paça gözaltına alınıyor?”

“Yazıklar olsun… Yıllardır Müslüman devlet adamlarımız var sanıyorduk…” 

Basın açıklaması 

Grup açıklamada, İsrail ile ekonomik ilişkilerini kesmediği yalnızca basit birkaç kınama açıklaması yaptığı aktarıldı. Bu nedenle Filistin’de yaşananlardan İsrail sermayesi ile ilişkisini kesmeyen AKP iktidarının ve Türkiye’deki sermayenin de sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, “İsrail ile ticaretin derhal sonlandırılması ve ikili anlaşmaların feshedilmesi” talep edildi.

Ak Parti’nin söylemi ile eylemi tutmuyor

Hükümet yetkililerinin her fırsatta dünyada Gazze için en çok ‘içi yanan’ liderin Erdoğan olduğunu iddia etmesine rağmen İsrail’le olan ticaretin ısrarla kesilmemesi, ‘halkın adamı’ olarak yola çıkan ama ülkenin geldiği nokta itibariyle giderek desteğini kaybeden Erdoğan’ın itibarını daha çok zedeliyor.

İsrail protestolarında yaşanan polis şiddeti skandalları ise, pek çok yanlışıyla beraber mahalli seçimlerde mağlup olan iktidarı iyice gözden düşürerek ‘nereden nereye’ dedirtecek, ibretlik bir çöküşe doğru sürüklüyor. 

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

Kolombiya üniversitesinde öğrencilere uygulanan polis şiddeti profesörleri ayağa kaldırdı!

Columbia’da savaş karşıtı öğrenci protestoları: Tarih profesörü Vietnam Savaşı’nı hatırlatıyor Columbia Üniversitesi, son zamanlarda Filistin-İsrail …

Sınırlar ötesinden gelen umut: Yeni nesil öğrencilerin Gazze desteği

Geçtiğimiz hafta,  Columbia Üniversitesi başkanı, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki soykırımına verdiği desteği protesto eden öğrencilerin bulunduğu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir