İsrail Refah’a saldırırsa silah alamayacak!

İngiltere’nin Gazze’nin güneyindeki Refah’a saldırı başlatması halinde İsrail’e silah tedarikini durdurmayı planladığı aktarıldı. 

The Guardian, Gazze’de her geçen gün kötüleşen insani durumun, İsrail’e silah ihracatını askıya alması için Londra yönetimi üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı.

Hükümet kaynakları, silah tedarikinin askıya alınmasına dair net karara varılmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 26 Ocak’ta açıkladığı kararda, İsrail’in Gazze’de soykırım yaşanmasını önlemek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması gerektiği bildirilmişti. 

İsviçre’nin Cenevre şehrinde çarşamba günü Birleşmiş Milletler’in Silah Ticaret Anlaşması’yla ilgili düzenlenen düzenlenen toplantıda, Filistinli diplomatlar UAD kararını hatırlatarak İngiltere’yi anlaşma şartlarını ihlal etmekle suçladı. 

Söz konusu anlaşma, katılımcı devletlerin soykırım ya da insanlığa karşı suç işlemek için kullanılacağını bilmeleri halinde silah transferlerini durdurmalarını şart koşuyor. 

Filistinli diplomat Nada Tarbush, toplantıda “Refah’a yapılacak bir kara harekatı, son aylarda gördüğümüz vahşetten çok daha büyük ölçekte toplu katliamlara yol açacaktır” dedi. 

Britanyalı temsilcilerinse “Değişken durumlara hızlı ve esnek bir şekilde yanıt verebiliriz ve veriyoruz da” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

Haberde, Dışişleri Bakanı David Cameron’ın İngiltere Dış İlişkiler Komitesi’ne salı günü gönderdiği mektuba da dikkat çekildi. 

Cameron, mektubunda Refah’a olası operasyonun büyük yıkımla sonuçlanacağını belirterek, “Siviller ne Mısır’a geçebiliyor ne de Gazze’nin kuzeyine geri dönebiliyor. Tam kapsamlı bir kara harekatının bu koşullarda yaratacağı yıkıcı insani etkileri görüyoruz” diye yazdı. 

İngiltere gibi birçok Batılı ülke, İsrail’den ‘sözlü olarak’ Refah’a kara operasyonu planını durdurmasını istiyor. Ancak katlettiği onbinlerce masum sivile rağmen işgalci İsrail’e karşı hiçbir yaptırımda bulunmuyorlar.

Savaş suçlusu İsrail’in savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ise, Hamas’ın Ramazan ayına kadar rehineleri serbest bırakmaması halinde Refah’a operasyon başlatacaklarını söylemişti.

Öncesi Lübnan’ı vuran İsrail savaş uçakları ‘sonik patlama’ yaptı
Sonraki ‘IŞİD’in genç yapılanması’ operasyonunda 6 kişi tutuklandı

Bir Cevap Yazın