israil gazze ye yonelik bazi ticari kisitlamalari kaldirdi 01
israil gazze ye yonelik bazi ticari kisitlamalari kaldirdi 01

İsrail, Gazze’ye yönelik bazı ticari kısıtlamaları kaldırdı

İsrail, dün (Cuma), Pazar gününden itibaren Gazze’den gelen tüccarların kendi topraklarına girmesine izin vereceğini, ticari faaliyetlerin kısmen yeniden başlayacağını ve izin verilen ithalat hacminde bir artış olacağını duyurdu. İsrail, söz konusu kararı, güvenlik durumundaki iyileşmeye bağladı.

AFP’nin haberine göre, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT), Pazar günü itibariyle, Gazze’den bin tüccar ve 350 iş adamının İsrail’e girişine izin verileceğini duyurdu.

Birim sözcüsünün açıkladığına göre, geçen yılın başlarında salgının başlamasından bu yana, Gazzeli tüccarların İsrail’e girişleri engellenmişti.

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee’nin Arapça olarak aktardığına göre, COGAT, korona aşısı olan ve sadece iyileşen kişilere İsrail’e giriş izni verilebileceğini belirtti. Sözcü “Son dönemde sağlanan güvenlik istikrarından dolayı, Filistin toprakları ile İsrail arasındaki tek mal geçiş noktası olan Kerem Şalom Kapısı üzerinden Gazze’den İsrail’e ihracat yapmak mümkün olabilecek. Sektördeki ithalat hacmi artırılacak. Söz konusu durum ulaştırma ve iletişim sektöründen bileşenleri de kapsayacak. Sektördeki insani altyapıyı geliştirmek için ekipman ve malların ithalatı da sağlanacak” dedi.

Koordinasyon Birimi, siyasi düzeyde izin verilen sivil adımların bölgede güvenlik istikrarının sağlanmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Gazze ile İsrail arasındaki ateşkes, Gazze’den yangın çıkaran balonların fırlatılması ve İsrail’in hava saldırıları düzenleyerek yanıt vermesi gibi bazı olaylara rağmen devam ediyor.

İsrail ile Hamas arasında Mayıs ayında 11 gün süren çatışmanın ardından ateşkes sağlanmıştı.

COGAT, Temmuz ayı sonunda, 15 yıldır kuşatma altında olan Gazze Şeridi kıyılarında izin verilen balıkçılık bölgesinin 6 deniz milinden 12’ye çıkarıldığını duyurmuştu. Haziran ayı sonunda ise elektrik üretimi için bölgeye yakıt girişine izin vermesinin yanı sıra Gazze’den İsrail’e sınırlı tarım ürünleri ihracatının yeniden başladığını duyurmuştu.