g7_disisleri_bakanlari_toplantisinda_oncelik_gazze_seridindeki_insani_durum_olacak_1699359430_0522

İsrail destekçisi G7, Gazze için toplanacak

G7 Dışişleri Bakanları toplantısının önceliğinin Gazze Şeridi’nde insani durumun iyileştirmesi olacağı ifade edildi.

G7 2023 Dönem Başkanı Japonya’nın ev sahipliğinde, grup ülkelerinin dışişleri bakanları, 7-8 Kasım’da başkent Tokyo’da bir araya gelecek. Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko’nun başkanlığındaki toplantıya ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa’nın dışişleri bakanlarının katılması bekleniyor.

Gazze Şeridi’nde durumun sürekli değiştiğini, tansiyonun yükseldiğini dile getiren Kamikawa, G7 toplantısında mevkidaşlarıyla, Orta Doğu’daki durumu derinlemesine ele almayı planladığını kaydetti.

Beş G7 ülkesi İsrail’e ortak destek açıklamıştı 

7 Ekim’den birkaç gün sonra, ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere liderlerinden oluşan beş G7 ülkesi, “İsrail Devleti’ne kararlı ve birleşik desteklerini” ifadesini kullandı ve Hamas’ın “korkunç terör eylemlerini” kınamıştı.

 Beş G7 üyesi, Hamas’ın, İsrail’in bu güne dek uyguladığı tecrit, abluka, haksız tutuklama, işgal ve katliamlarına bir karşılık olan saldırılarının ardından İsrail’i destekleyen ortak bir bildiri yayınlamış, sadece Japonya ve Kanada bunların arasında yer almamıştı.

Öte yandan haftalar geçtikçe artan İsrail vahşeti ile birlikte Gazze’de her geçen saat artan ölü sayısı, G7 ülkelerinin İsrail’i kınamasına yeterli olmadı. 

EN ÖNEMLİ ÖNCELİK

Ülkesinin, çatışmanın tüm taraflarına sürekli, uluslararası hukuk doğrultusunda hareket etmesi yönünde çağrıda bulunduğuna işaret eden Kamikawa, insani durumun iyileştirilmesini “en önemli öncelik” olarak niteledi.

Toplantının sonuç bildirgesinden “olası bir ateşkes çağrısı” yapılması ihtimaline yönelik soruya ise Kamikawa, “Bakanlar arasında, sonuç bildirgesinde yer vermek üzere, birtakım düzenlemelere yönelik koordinasyon içindeyiz.” diyerek konu hakkında yorum yapmak istemediğini belirtti