irak vatandaslarini el hol kampindan geri almaya devam ediyor 01
irak vatandaslarini el hol kampindan geri almaya devam ediyor 01

Irak, vatandaşlarını El Hol kampından geri almaya devam ediyor

Bağdat hükümeti 145 aileyi Suriye’nin kuzeydoğusundaki El Hol kampından geri aldı.

Irak yönetimi, 145 Iraklı aileyi Suriye’deki El Hol kampından geri aldı.
Toplamda 853 kişi Irak’a geri getirilirken, bu kişilerin “topluma geri kazandırılacağı” ifade edildi.
El Hol kampında halen 55 binden fazla kişinin tutulduğu belirtiliyor.
YPG kontrolündeki kampta insan hakları ihlalleri yaşandığı belirtiliyor.

Irak, Ekim ayında da yaklaşık 600 kişiyi kamptan geri almıştı. Irak’a gönderilen kişilerin kime teslim edildikleri, nereye yerleştirilecekleri ve ne şartlarda yaşayacakları ise bilinmiyor.
Irak’ta söz konusu kişilerin ciddi ihlallerle karşı karşıya kalabileceğinden endişe ediliyor.

Irak’taki kamplarda tecavüz ve cinsel istismar

Irak’ta IŞİD sonrası kamplarda tutulan kadın ve çocukların sistematik tecavüze ve cinsel istismara maruz bırakıldığı biliniyor.
Sünni nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde kurulan mülteci kamplarında yaşamaya çalışan on binlerce sivil, halen devam eden insan hakları ihlalleriyle yüz yüze. Bunlardan en yaygını, kadınlara yönelik sistematik tecavüz ve cinsel istismarlar.
Mülteci kamplarında yaşamına devam etmeye çalışan kadın ve çocuklar, IŞİD mensuplarının aileleri oldukları ifadesiyle birer suçlu, yahut potansiyel suçlu muamelesiyle karşı karşıya kalıyor. Yerel aktivistlere göre bölgedeki kamplarda toplam 100 bini aşkın insan var, bunların çoğu kadın ve çocuklar. “IŞİD aileleri” olarak suçlanan ve sıfıra yakın imkanla hayatta kalmaya çalışan bu siviller, IŞİD sonrası Irak’ta en büyük insani krize maruz kalmış durumda.

Açlık ve susuzluk hayatı zorlaştırıyor

Uluslararası Af Örgütü, kadın ve çocukların evlerine dönmelerine izin verilmediğini, kamplarda zorla tutulduklarını, yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanmadığını rapor ediyor. Af Örgütü’ne göre kamplarda yaygın olan en büyük trajedilerden birisi de cinsel şiddet. IŞİD’in elindeki Musul’a yönelik saldırı sırasında da İran destekli Şii milislerin, şehirdeki kadınlara yönelik sistematik tecavüzler gerçekleştirdiği bildirilmişti. Söz konusu kamplarda kalan birçok kadın, Bağdat hükümeti güçleri tarafından sistematik bir şekilde cinsel şiddete maruz kalıyor.
Yerel kaynaklar, kamplardaki kadınların tecavüze uğrama korkusuyla yaşadığını, günlük hayatlarına normal bir biçimde devam edemediğini belirtiyor. Tecavüz mağduru kadınlar, saldırganların Bağdat hükümeti güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi milisleri olduğunu, kendilerini IŞİD mensubu olmakla suçladıklarını aktarıyor. Kamplardaki kadın ve çocukların güvenliğini sağlamak için ise ne Bağdat hükümetinden ne de uluslararası kamuoyundan bir talep ortaya konulmuş durumda. Yerel kaynaklar kamplardaki erkeklerin tamamına yakınının IŞİD üyesi olmakla suçlanarak öldürüldüğünü yahut tutuklandığını aktarıyor.

Kadınlar ilişkiye mecbur bırakılıyor

İnsan hakları kuruluşları ve yerel aktivistler, kamplardaki cinsel şiddetin bir diğer ayağının da kadınların cinsel ilişkiye mecbur bırakılması olduğunu belirtiyor. Çoğunluğu yerleşim yerlerinden uzak ve izole çöl bölgelerinde bulunan kamplara gerekli yaşam malzemelerinin girmesi oldukça zor durumda. Kamplara açılan yollar ise Bağdat hükümeti güçlerinin ve Şii Haşdi Şabi milislerinin kontrolünde.
Bu doğrultuda, kamplarda kısılmış durumda olan kadınların, çocuklarının açlık ve susuzluktan ölmemesi için, insani yardım karşılığında cinsel ilişkiye mecbur bırakıldığı rapor ediliyor. Daha önce de Suriye’de birçok mülteci kampında kadınların, gerekli yaşam malzemelerine erişim için cinsel ilişkiye mecbur bırakıldığı bildirilmişti. İnsan hakları kuruluşları söz konusu durumu da bir tür cinsel saldırı olarak kabul ediyor. Söz konusu kamplardaki kadınların önemli bir kısmının, ailelerini hayatta tutabilmek için başka bir alternatifi bulunmuyor. Özellikle oldukça küçük yaştaki çocuklara sahip olan kadınlar Bağdat hükümeti yetkilileri ve Şii milislerin hedefinde. İnsani yardım görevlilerinin de, kamplarda tutulan kadınların hayatla ölüm arasındaki çaresiz durumunu istismar ettiği ifade ediliyor.

“Yeni bir IŞİD’in tohumları atılıyor”

Yerel kaynaklar, “IŞİD mensuplarının aileleri” olmakla itham edilen kadın ve çocukların cinsel amaçla istismarının korkunç boyutlara ulaştığını söylüyor. Bağdat hükümeti güvenlik güçleri ve Şii milislerin istismar ve saldırıları, kampların tamamında yaygın bir durum halini almış vaziyette.
Bölgede tecavüzler ve istismarlar neticesinde çok sayıda kadının hamile kaldığı, bazı kadınların ilkel şartlarda kürtajla bu bebekleri aldırmaya çalıştığı belirtiliyor. Birer toplama kampı halini almış kamplardaki durumu, The New Yorker’a konuşan bir uluslararası sivil toplum kuruluşunun yöneticisi, şu ifadelerle özetliyor: “Eğer şu an 10 yaşındaysanız, yiyeceğiniz yoksa, yardım eden yoksa ve anneniz hayatta kalmak için cinsel istismara uğruyorsa ve tüm Irak toplumu IŞİD’e yakın olduğunuz bahanesiyle sizi suçluyorsa, iki, üç, dört sene sonra ne yaparsınız? Bu açık. Gelecek savaşın tohumları burada atılıyor.”
Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

Erdoğan 13 yıl sonra Bağdat’ta, kritik anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Yıl Sonra Bağdat’a gitti, iki ülke arasında ‘Kalkınma Yolu Anlaşması’ imzalandı 13 …

Suriye’deki koalisyon güçlerine füzeli saldırı

Bilinmeyen bir grup tarafından Suriye’de bulunan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin üssüne füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda …