21:54 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Avrupa Parlamentosu İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak kabul etti!

Avrupa Parlamentosu’nda gerekleşen oturumda, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dini Lider Ali Hamaney, İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri ve İran Devrim Muhafızları’nın tüm ilgili kurumlarının yaptırımlar listesine dahil edilmesi çağrısında bulunan bir karar lehinde oy kullanıldı.

Avrupa Parlamentosu’nda İran’a yaptırım uygulanması yönündeki karar ‘büyük bir çoğunlukla’ alındı. Oylamada 598 üye lehte oy kullanırken 9 milletvekili ise karara karşı çıktı. 31 üye çekimser kaldı.

Avrupa Parlamentosu bugün İran rejimini ‘rehine diplomasisini’ durdurmaya çağırdı.

AFP’den aktarılan habere göre Tahran yönetimi, İran, Devrim Muhafızları’nın terör örgütleri listesine alınması talebinin ‘olumsuz sonuçları’ konusunda uyarıda bulunarak kararı kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ile yaptığı telefon görüşmesinde, kararın olumsuz sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

IRNA haber ajansı da konvansiyonel İran ordusu ile İran Devrim Muhafızları arasındaki faaliyetleri koordine eden İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’nın, Avrupa Birliği ordularını terör örgütü olarak tanımlamaması konusunda uyardığını bildirdi.

 Avrupa’nın dört bir yanından gelen yaklaşık 12 bin kişi pazartesi günü, ABD gibi AB’nin de DMO’yu kara listeye alması talebiyle Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu önünde toplanmıştı.

İran, 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini’nin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından Tahran’da gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından, 16 Eylül’den bu yana protestolara tanık oluyor.

DİĞER GELİŞMELER