Gazze’de acı, Batı’da iftar gösterisi!

ABD’li ve İngiliz hükümet yetkilileri ve milletvekillerine ev sahipliği yapan bir dizi iftar programıları Müslümanlar tarafından tamamen boykot edildi

Hafta sonu Sterling, Virginia’daki Adams Center mescidini yöneten İmam Muhammed Mecid, ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ile iftara katıldı.

İftar, Gazze, Afganistan ve Sudan’daki Müslüman toplulukların durumunun yanı sıra Uygur Müslümanlarının kötü durumu hakkında kapsamlı bir tartışmaya neden oldu.

Thomas-Greenfield’ın iftarla ilgili sosyal medya paylaşımı viral oldu, sosyal medya platformu X’te bir milyondan fazla izlendi ve ABD’deki Müslümanlar arasında öfkeye yol açtı.

Thomas-Greenfield, Biden’ın BM büyükelçisi sıfatıyla, Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan çok sayıda BM Güvenlik Konseyi kararını veto etti. Ateşkes tedbirlerine karşı çıkan tek ülke Washington olmasına rağmen ABD’nin tek oyu ateşkes kararlarını engellemişti. 

BM Güvenlik Konseyi’nin 25 Mart’ta aldığı karar, 14 oyla kabul edilirken, ABD oylamada çekimser kaldı. 

Biden yönetimi İsrail’in, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 32.000’den fazla Filistinliyi öldüren, sivil altyapıyı yok eden ve aynı zamanda sağlık çalışanlarına ve gazetecilere saldıran Gazze savaşını destekledi.

Yönetim, BM’de veto yetkisini İsrail lehine kullanmanın yanı sıra, İsrail’e mühimmat ve 2000 kiloluk bombalar da dahil olmak üzere milyarlarca dolar silah sağladı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin San Francisco bölümünün genel müdürü Zahra Billoo, X kanalında düzenlenen iftar yemeği hakkında şunları söyledi :

“Bu, İsrail’in soykırımını desteklemek için defalarca ellerini kaldıran bir kadının fotoğrafıdır.”

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Müslümanlar, yerel düzeyden Beyaz Saray’a kadar İsrail’in savaşına destek veren seçilmiş yetkililerle yapılan görüşmelerin boykot edilmesi çağrısında bulunuyor.

New York’ta Müslüman ve Filistin yanlısı aktivistler, New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın ağırlandığı iftarların boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca, Adams’ın Müslüman cemaatinin bazı üyelerinin katıldığı bir iftar vermesi, mekanın dışında protestolara yol açtı.

Geçtiğimiz hafta, Pakistanlı Amerikalı Nitelikli Kadınlar Örgütü, New York belediye başkanının da katıldığı bir iftar düzenledi ve etkinlik internette geniş çapta yankı buldu.

Birleşik Krallık’ta, “yalnızca özel davetlilerin” olduğunu söyleyen bir grup Müslüman liderden oluşan Concordia Forumu, İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ı ağırlayan bir iftar düzenledi.

Bireylerin Guantanamo Körfezi gözaltı kampında yargılanmadan gözaltına alınmasına yanıt olarak kurulan Birleşik Krallık merkezli bir savunuculuk örgütü olan Cage International;

Soykırım Lobisi’nin uşağının onuru yoktur” ifadelerini kullandı.

ABD’deki gibi İngiltere’deki Müslümanlar da İşçi Partisi’nin Gazze’deki savaşa ilişkin tutumunu onaylamadıklarını vurguladı.

Ekim ayı başında Starmer, İsrail’in Gazze’deki elektrik ve su kaynaklarını kesme kararını savundu ve İsrail’in bunu yapmaya “hakkı” olduğunu söyledi.

Sözlerinin geniş çapta kınanmasının ardından geri adım attı ve “ilaç, yiyecek, yakıt ve suyun Gazze’ye derhal ulaşması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Mira Haber

 

Bir Cevap Yazın