Gazze celladı Netanyahu için vakit daralıyor!

İsrail gazetesi Maariv,  Başbakan Bünyamin Netanyahu’nun Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’ndan yakında çıkacak bir tutuklama emri ihtimalinden “korktuğunu ve olağandışı bir şekilde strese girdiğini” bildirdi.

Gazeteye yakın kaynaklar tutuklama emirlerinin an meselesi olduğuna inanıyor.

Ayrıca gazete, Savunma Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Herzi Halevi’ye de tutuklama emri çıkarılabileceğini belirtti.

26 Nisan’da Netanyahu, “Benim liderliğim altında İsrail, Lahey Ceza Mahkemesi’nin kendisini savunma temel hakkını baltalamaya yönelik herhangi bir girişimi asla kabul etmeyecektir” şeklinde bir tweet attı.

İsrail medyasına göre, Ulusal Güvenlik Konseyi, Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılması olasılığını değerlendirdi.

Bu karar Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarsa, İsrail, “UCM’nin kararına karşı uluslararası düzeyde siyasi kampanya başlatılması” da dahil olmak üzere bir dizi “acil önlem” gerçekleştirecek. Netanyahu, bu muhtemel kararı engellemek için Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’dan mevkidaşlarıyla görüşme planlıyor.

Öte yandan, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve İsrail’in Washington Büyükelçisi Mike Herzog, ABD Kongresi ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle temaslarda bulunacak.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Birleşmiş Milletler’in ana organlarından biridir ve temel görevi devletler arasındaki uyuşmazlıkları uluslararası hukuka uygun olarak çözmektir. Ayrıca, BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi ile Genel Kurulun yetkili kıldığı BM’nin diğer organları ve uzmanlık kuruluşları tarafından talep edilen konularda tavsiye görüşü verebilir. UAD, uluslararası hukukun yorumlanması ve uygulanması alanında da önemli bir rol oynuyor. 

Kaynak: Mira Haber 

Bir Cevap Yazın