cin lideri si moskova ya geldi 01
cin lideri si moskova ya geldi 01

Çin lideri Şi, Moskova’ya geldi

Resmi davet üzerine Rusya’ya gitme kararı alan Çin Devlet Başkanı Şi’nin uçağı başkent Moskova’ya indi. Başbakan Yardımcısı tarafından karşılanan Şi havalimanındaki ilk açıklamasında Rusya ile ilişkilerin önemine vurgu yaptı, ‘BM merkezli uluslararası sistemi kararlı bir şekilde savunmaya’ hazır olduklarını vurguladı.
Çin lideri Şi Cinping, Mao Zedong’dan sonra bir ilke imza atarak üçüncü dönem devlet başkanlığına seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyareti için Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

‘Ziyaretimin Rusya ile ilişkilerin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracağına eminim’

Şi havalimanında yaptığı ilk açıklamada ziyaretinin verimli olacağına ve yeni dönemde kapsamlı ortaklık ve stratejik etkileşim ilişkilerinin gelişimine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını belirtti.
Şi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile karşılıklı ilgi alanına giren önemli bölgesel ve uluslararası konuları görüşmeyi planladığını ifade etti.
Çin’in Rusya ile birlikte uluslararası hukuk için kararlı bir şekilde nöbet tutmaya hazır olduğunun altını çizen Şi, “Çin ve Rusya, büyük devletler ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olarak uluslararası ilişkilerde önemli rol oynuyor. Sakin olmaktan uzak bir dünyada Çin, Rusya ile birlikte BM merkezli uluslararası sistemi kararlı bir şekilde savunmaya, BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine dayanan uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına dayanan dünya düzeni için kararlılıkla nöbet tutmaya hazır” diye konuştu.
Şi, RIA Novosti haber ajansına ve Rossiyskaya Gazeta için kaleme aldığı makalede Pekin’in Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin görüşlerine yer vermiş, duruşlarının tarafsız olduğunu belirtmiş ve barış müzakerelerini desteklediklerinin altını çizmişti.
 

İlginizi Çekebilir

bmgk_uyeleri_uadnin_israile_yonelik_ihtiyati_tedbir_kararlarinin_ardindan_bir_araya_geldi_1706728819_0995

Çin, ABD’nin Filistin vetosuna sert çıktı

Çin, Orta Doğu’da kalıcı barışın tek yolunun bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini ortaya koyarak ABD’nin …

Yahudi dondurmasına toplatılma şoku!

Boykot listesindeki Magnum dondurmaları metal içerebileceği endişesiyle acilen toplatılıyor. Siyonist İsrail destekçisi  Unilever, İngiltere ve …