23:54 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Çin, Koronavirüse rağmen Doğu Türkistan’da zulümlerine devam ediyor

[post-views]

Doğu Türkistan’da Uygurların “Meslek edindirme ve aşırıcılığı engelleme kursu” adı altıda alındıkları toplama kamplarına alınanların bir kısmını kayıtlı ikametgah adreslerini değiştiren Uygurlar oluşturuyor.

Onlardan biri Uygur ev hanımı Ayşegül Turahun. 2010’da Doğu Türkistan’da farklı bir köye taşınan Turahun, bu nedenle 7 yıl sonra toplama kampına alındı.

Birkaç telefon mesajı yüzünden 10 yıl hapis cezası aldı
Turahun kamptayken, Çin güvenlik birimleri hakkında soruşturma da başlattı. Cep telefonunda yapılan incelemede, Çin devleti tarafından yasaklanan dini içerikli dosyaları tanıdıklarına gönderdiği “tespit edilen” kadın hakkında açılan dava 2 yıl sonra sona erdi. Turahun’a “Etnik ayrımcılığı kışkırtmak” ve “Ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” suçuyla 10 yıl hapis cezası verildi.

Bir ceza evinde tutuluyor

49 yaşındaki kadına yöneltilen tek “suçlama” tanıdıklarının cep telefonlarına Kur’an’dan ayetler veya hadis gibi dini dosyalar göndermekti.

 

Pekin, Uygurların nüfus hareketlerine izin vermiyor
Uygurlar, devletin nüfus hareketlerini kısıtlamak istediğini ve ikametgah adreslerini değiştiren herkesin mercek altına alındığını söylüyor.

Çin devleti söz konusu kamplara “toplama kampı” dememeyi tercih ediyor. Girişin zorunlu çıkışın yasak olduğu bu kamplar Pekin rejimine göre “meslek edindirme” ve entegrasyon kursları.