Bütün ergenler bunu yapıyor. Sonuç: beyin hasarı!

Şok eden araştırma sonucuna göre Ergenlikte Fast Food Hafızayı Kalıcı Olarak Hasar Bırakıyor 

Okulda, evde, dışarıda her yerde.. Acıkınca hemen elimizin altında olan bir abur cubur pakedini açmak ve o ilk açlığı hızlıca bastırmak ilk aklımıza gelen şey. Pek çoğumuzun günlük alışveriş poşetinin olmazsa olmazı haline gelen abur cuburların çocuklarımızın beyninde geri dönülmez hasara yol açtığını biliyor muyuz? 

Yapılan araştırma sonucuna göre ergenlikte aşırı yağlı ve şekerli gıdalarla beslenmek, hafızada geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. 

Bundan önceki araştırmalarda, işlenmiş gıdaların Alzheimer riskini yükselttiği ve ara sıra tüketildiğinde bile hafızayı olumsuz etkilediği görülmüştü. Fakat ergenlik döneminde böyle bir beslenme düzeninin uzun vadeli sonuçları tam olarak bilinmiyordu.

DENEY NASIL YAPILDI?

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, fareler üzerinde bir deney yaparak 26-56 günlük fareleri iki gruba ayrıldı. Bir grup bol yağlı ve şekerli, diğer grup ise sağlıklı besinlerle beslendi. Bu süre, farelerin beyin gelişimi için kritik bir dönem ve insanlardaki ergenlik çağına denk geliyor.

Hafıza testlerinde fast food tarzı beslenen fareler, birkaç gün önce gördükleri nesneleri ve yerleri hatırlayamadı. Diğer grupta ise böyle bir sorun gözlemlenmedi. İlk grup daha sonra 30 gün boyunca sağlıklı beslenmeye başladı, fakat hafızalarında herhangi bir iyileşme olmadı. Bu dönem ise insanlardaki yetişkinliğe karşılık geliyor.

BEYİN SİNYALLERİNDE KALICI HASAR

Farelerin beyni üzerinde yapılan inceleme, asetilkolin sinyallerinde bozulma olduğunu gösterdi. Nöronlar arasında sinyal taşıyan asetilkolin; öğrenme, dikkat ve hafıza açısından kilit öneme sahip ve Alzheimer gibi hastalıklarda seviyesi ciddi derecede düşüyor.

Çalışmanın yazarlarından Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden nörolog Scott Kanoski çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu “Sadece bu makalede değil, yakın zamanda yaptığımız diğer bazı çalışmalarda da bu abur cubur diyetiyle büyüyen farelerde hafıza bozuklukları meydana geldiğini ve bunların ortadan kalkmadığını gördük“.

Sonuç olarak, ergenlik döneminde aşırı yağlı ve şekerli fat food tarzî beslenmenin hafıza üzerinde kalıcı hasarlara yol açabileceği gerçeği ortaya çıktı. Bu durum, ileride hafıza sorunu yaşamak istemeyen gençlerin beslenme konusunda bilinçlenmesi ve daha sağlıklı bir düzene geçmeye özen göstermeleri gerektiğini ortaya koyuyor.

İlginizi Çekebilir

Nörolojik hastalıklar çağı; baş ağrısı listenin başında!

Lancet dergisinde yayımlanan son araştırmaya göre Nörolojik hastalıklar arttı, dünyanın yarısı bu durumdan muzdarip. Listenin …

pirasa_hangi_hastaliga_iyi_gelir_pirasanin_faydalari_nelerdir_cig_ve_zeytinyagli_pirasa_1705499174_6609

Pırasa hangi hastalığa iyi gelir? Pırasanın faydaları nelerdir? Çiğ ve zeytinyağlı pırasa…

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan pırasa, tarih boyunca pek çok hastalığa şifa olarak kullanılmıştır. Özellikle soğuk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir