birlesmis_milletlerden_yapay_zeka_atagi_yeni_bir_danisma_organi_olusturuyor_1698579469_5265

BM’den yapay zeka sorunlarına karşı adım

Birleşmiş Milletler’in yapay zeka yönetişimini ele almak için danışma organı oluşturmaya karar verdiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü, yapay zekânın uluslararası yönetişimindeki sorunları ele almak üzere 39 üyeli bir danışma organı oluşturulduğunu açıkladı.

Üyeler arasında teknoloji şirketi yöneticileri, İspanya’dan Suudi Arabistan’a hükümet yetkilileri ve ABD, Rusya ve Japonya gibi ülkelerden akademisyenler yer alıyor.

Reuters’in aktardığı bilgilere göre, Sony Baş Teknoloji Sorumlusu Hiroaki Kitano, OpenAI CTO’su Mira Murati ve Microsoft Baş Sorumlu Yapay Zeka Sorumlusu Natasha Crampton teknoloji şirketlerini temsil eden yöneticiler arasında yer alıyor.

“YAPAY ZEKANIN İYİLİK İÇİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ POTANSİYELİNİ KAVRAMAK BİLE ZOR”

Temsilciler ayrıca ABD merkezli yapay zeka uzmanı Vilas Dhar’dan Çin’den Profesör Yi Zeng’e ve Mısırlı avukat Mohamed Farahat’a kadar farklı geçmişlere sahip altı kıtadan geliyor.

Guterres yaptığı açıklamada, “Yapay zekanın iyilik için dönüştürücü potansiyelini kavramak bile zor” dedi.

“Bir dizi kıyamet senaryosuna girmeden, yapay zekanın kötü niyetli kullanımının kurumlara olan güveni zayıflatabileceği, sosyal uyumu zayıflatabileceği ve demokrasinin kendisini tehdit edebileceği zaten açıktır.” dedi.

BİRÇOK ÜLKE YAPAY ZEKAYA KARŞI ÖNLEM ALMAYA BAŞLADI

OpenAI’nin geçen yıl ChatGPT’yi piyasaya sürmesinden bu yana, yeni teknolojiye olan ilgi tüm dünyaya yayıldı ve yapay zeka araştırmacılarının “topluma yönelik riskler” konusunda endişelerini dile getirmelerine yol açtı.

Birçok hükümet yapay zekanın yayılmasını düzenleyecek yasaları formüle etmek için çalışırken, araştırmacılar ve kanun yapıcılar küresel işbirliği çağrısında bulundu.

BM organı bu yılın sonuna kadar ön tavsiyelerini ve 2024 yazına kadar da nihai tavsiyelerini yayınlayacak.

BM, acil görevler arasında riskler ve zorluklar konusunda küresel bir bilimsel fikir birliği oluşturmanın ve yapay zeka yönetişimi konusunda uluslararası işbirliğini güçlendirmenin yer aldığını belirtti.


Mira Haber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.