bm kuzey kore yi gida kitligi konusunda uyardi 01
bm kuzey kore yi gida kitligi konusunda uyardi 01

BM, Kuzey Kore’yi gıda kıtlığı konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kuzey Kore’nin bu yıl 860 bin tonluk gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceğini açıklayarak, ülke vatandaşlarının Ağustos ayı itibariyle zorluklarla karşılaşmaya başlayabileceği uyarısında bulundu.

AFP’nin bildirdiğine göre, yasaklı askeri programları nedeniyle bir dizi uluslararası yaptırıma tabi olan Kuzey Kore yönetimi, gıda temininde uzun süredir zorluklarla karşı karşıya kalıyor ve düzenli olarak gıda kıtlığı çekiyor.

Geçen yıl salgının yayılması ve bir dizi fırtına ve sel felaketine karşı sınırların kapatılmasıyla Kuzey Kore ekonomisi üzerindeki baskı arttı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, ülkesinin ‘gıda krizi’ ile karşı karşıya olduğunu kabul etmişti.

FAO Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, Kuzey Kore’nin bu yıl 5,6 milyon ton tahıl üretmesinin beklendiğini, bu da halkına gıda sağlamak için ihtiyaç duyduğundan yaklaşık 1,1 milyon ton daha az olduğunu belirtti.

FAO raporda, “Bu eksiklik ithalat veya gıda yardımları ile kapatılmazsa, aileler Ağustos ve Ekim ayları arasında zor bir dönemle karşı karşıya kalabilir” dedi.

Londra/Şarku’l Avsat