bm irak taki deas uyelerinin telefon verilerine ulasti 01
bm irak taki deas uyelerinin telefon verilerine ulasti 01

BM: Irak’taki IŞİD üyelerinin telefon verilerine ulaşıldı

IŞİD terör örgütünün Irak’taki suçlarıyla ilgili soruşturmalar yürüten Birleşmiş Milletler (BM) Araştırma Komisyonu, komisyon başkanı tarafından hazırlanan raporda, örgüt üyelerin telefon verileri sayesinde “yeni delillere ulaşarak büyük bir ilerleme” kaydettiklerini açıkladı.

AFP komisyon tarafından Pazartesi günü Güvenlik Konseyi’ne dördüncü olarak sunulan yıllık raporun bir nüshasını dün yayınladı. Söz konusu raporda Araştırma Komisyonu Başkanı Kerim Esad Ahmet Han “Irak merkezli telekomünikasyon şirketlerinden cep telefonu iletişim verilerinin kayıtlarına ulaşmaları için ekibine yardım eden” Iraklı yetkililerin işbirliğinden övgüyle söz etti.

Komisyon başkanı raporda “Bu işbirliği, IŞİD örgütü tarafından kullanılan cep telefonları, SIM kartları ve veri depoları üzerinden çeşitli bilgilerin toplanmasına izin verdi” ifadelerini kullandı.

Başkan, bu verilerin Irak’ta çeşitli gruplara karşı suç işlediğinden şüphelenilen radikal örgüt üyelerini hedef alan adli soruşturmaları hızlandırmada yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Komisyon başkanı raporda özellikle 2014 yılının Ağustos ayında Sincar bölgesinde azınlık olarak yaşayan Ezidilere yapılan saldırılara dikkati çekiyor.

Başkan araştırma komisyonunun “iki milyondan fazla görüşme kaydına” ve coğrafi konumların bilgisine ulaştığını vurguladı.

Aynı zamanda 21 sayfalık raporda, 2014 yılının Haziran ayında Tikrit bölgesinde Iraklı askerlerin katledilmesiyle ilgili verilere ulaşıldığına değiniliyor.

Komisyon başkanı BM araştırmacılarının İngiltere, Kuzey İrlanda ve ABD’den gelen mali yardımlar sayesinde Irak’ta Şiiler, Hıristiyanlar, Yaresanlar, Şebekler, Sünniler ve Türkmenlere karşı işlendiğinden şüphelenilen yeni suçları da inceleyebileceklerini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi tarafından 2017 yılında kurulan komisyonun halihazırda, dünyanın dört bir yanından katılan 129 üyesi bulunuyor ve bunun yüzde 49’unu ise kadınlar oluşturuyor.

BM, Irak’taki Ezidilerin maruz kaldığı katliamların soykırım derecesine varabileceğini düşünüyor.

BM’ye göre, 2017 yılının sonunda Irak’ta yenilgiye uğrayan IŞİD örgütü arkasında, içerisinde 12 bin kadar ceset olma ihtimali olan 200’den fazla toplu mezar bıraktı.

İlginizi Çekebilir

Doha’daki Hamas ofisinin kapatılacağı iddia edildi

Reuters’ın Katar hükümetinden bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Katar, Hamas’ın siyasi ofisini kapatabilir. Katar’ın ülkenin …

Siyonist şeytanın konvoyuna saldırı

Siyonist Binyamin Netanyahu’nun konvoyuna “fiziki saldırı” girişiminde bulunduğu iddia edilen bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi. …