blank

Ben-Gvir’den provokatif çıkış: Filistinlilerin Ramazan’ı kabusa dönüşebilir!

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Kudüs yakınlarındaki bir kontrol noktasında bir İsraillinin öldürülmesinin ardından Filistinlilerin hareket özgürlüğünün kısıtlanması çağrısında bulundu.

blank

Aşırı sağcı bakan ayrıca Perşembe günkü saldırının daha ölümcül olmasını engellediğini söyleyerek İsrail vatandaşlarına daha fazla silah dağıtma sözü verdi.

“Burada tüm polis memurlarının silahları olması ve vatandaşların silahları olması sayesinde burada çok büyük bir felaketten kaçınıldı.” ifadelerini kullandı.

“Bu konuda beni eleştirenler oldu ama sanırım bugün herkes silahların hayat kurtardığını anlıyor.” diye ekledi.

İsrail polisi, işgal altındaki Batı Şeria’daki Maale Adumim yerleşimine yakın, işgal altındaki Doğu Kudüs yakınlarında üç Filistinli silahlı kişinin sürücülere ateş açtığını söyledi.

blank

Polise göre iki silahlı kişi öldürüldü ve üçüncüsü tutuklandı.

Batı Şeria’nın İncil’deki adını kullanan Ben Gvir, “Yahudiye ve Samiriye’de yaşayan Yahudilerin yaşam hakkı, Filistin Yönetimi sakinlerinin hareket özgürlüğü hakkından daha ağır basıyor” dedi.

“Burada giderek daha fazla engel olmasını bekliyorum, kısıtlamalar olacak. Düşmanlarımızın bahane aramadığını, sadece zarar vermek istediklerini anlamamız gerekiyor. Kısıtlamalar için mücadele edeceğim, başbakanın olması iyi.” şeklinde konuştu.

Gazze Şeridi’nde savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da defalarca şiddet patlamaları yaşandı.

İsrail neredeyse her gün baskınlarını artırırken, Batı Şeria’da İsrail güçleri veya yerleşimciler tarafından en az 400 Filistinli öldürüldü.

İsrail’in aşırı sağcı maliye bakanı, Perşembe günkü silahlı saldırıya yanıt olarak Maale Adumim ve Batı Şeria’nın yakın bölgelerindeki yerleşim inşaatlarının artırılmasını talep etti.

Bezalel Smotrich sosyal medyada şunları yazdı:

“Başbakandan yüksek planlama konseyinin toplanmasını onaylamasını ve Maale Adumim ve tüm bölgedeki binlerce konut birimine yönelik planları derhal onaylamasını talep ediyorum.”

“Düşmanlarımız bize verilecek herhangi bir zararın daha fazla inşaata, daha fazla kalkınmaya ve tüm ülke genelinde daha fazla kontrolümüze yol açacağını biliyor.”

Ramazan öncesi gerginlik

blank

Yetkililer, Ramazan ayı boyunca Filistinlilere uygulanan kısıtlamaların Batı Şeria’da zaten hararetli olan durumun daha da kötüleşmesine yol açabileceğinden giderek daha fazla endişe duymaya başladı.

Bu haftanın başlarında İsrail gazetesi Haaretz, Ben Gvir’in Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya erişimini kısıtlama yönündeki önerilerinin Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından kabul edildiğini bildirdi.

Sınırlamalar yaş ve cinsiyet gibi kriterlere göre belirlenecek ve ayrıntıları önümüzdeki günlerde belirlenecek.

Ben Gvir’in, önümüzdeki ay başlayacak Ramazan ayında camiye yalnızca 70 yaş üstü İsrail vatandaşlarının girmesine izin verilmesini, İsrail polisinin ise 45 yaş üstü kişilerin camiye girmesine izin verilmesini talep ettiği bildirildi.

Ayrıca Batı Şeria’daki Filistinlilerin kutsal ay boyunca Mescid-i Aksa’da ibadet etmesinin tamamen yasaklanmasını istedi, ancak bu konuda henüz bir karar alınmadı.

Salı günü yayınlanan bir mektupta, bir grup emekli İsrailli yetkili, Ramazan ayında kısıtlama getirilmemesi konusunda uyarıda bulunarak bunun “geniş çapta gerginliklere ve rahatsızlıklara ” yol açabileceğini söyledi.

Bir grup “emekli komiser ve amirden” hükümete ve istihbarat yetkililerine hitaben yazılan mektup, İsrail’in Filistinli vatandaşlarının Kudüs’teki kutsal mekana erişimini kısıtlamanın son derece tehlikeli olacağı konusunda uyarıyordu.

İsrail’in  Kanal 12 televizyonunun eline geçen mektupta, “İsrail’deki Arap vatandaşların Tapınak Tepesi’nde dua etmek için yukarı çıkmalarının engellenmesi, geniş çapta gerginliklere ve rahatsızlıklara yol açabilir” denildi.

“Ulusal Güvenlik Bakanı’nın tavsiyeleri operasyonel kaygılarla değil, ideolojik ve seçimle ilgili kaygılarla motive edilmektedir.” diye eklendi.

Kaynak: Mira Haber 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir