avrupa birligi adalet divani belli sartlar altinda basortusu yasagi uygulanabilir 01
avrupa birligi adalet divani belli sartlar altinda basortusu yasagi uygulanabilir 01

Avrupa Birliği Adalet Divanı: Belli şartlar altında başörtüsü yasağı uygulanabilir

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Almanya’da başörtüsü taktıkları gerekçesiyle işlerinden uzaklaştırılan iki kadının açtığı davada karar vererek, belli şartlar altında başörtüsü yasağı uygulanabileceğine hükmetti.

Reuters’a göre Adalet Divanı tarafından karara ilişkin yapılan açıklamada, “İş yerinde politik, felsefi ya da dini inançlara yönelik görünür durumda herhangi bir şeyin giyilmesini yasaklamak mümkündür. Ancak bunun müşterilere karşı tarafsız yaklaşım ve sosyal ayrımcılığı önlemeye yönelik gerekçeye dayanması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

Divan, işverenin iş yerinde siyasi, dini ya da dünya görüşünü yansıtan ve dışarıdan açıkça görülebilir şekildeki sembolleri belli şartlar altında yasaklayabileceğine karar verdi.

Söz konusu kadınlardan biri Almanya’da bir vakıf tarafından finanse edilen özel çocuk bakım merkezinde, diğeri ise bir eczanede çalışıyordu.

İşe başladıkları dönemde başörtüsü takmayan kadınlar, daha sonra kararlarını değiştirdi. Bunun üzerine işverenleri başörtülerini çıkarmalarını ya da başka bir iş bulmaları gerektiğini söyledi.

Başörtüsü konusu Avrupa’da yıllardır tartışmalı bir konu ve Müslümanların Avrupa toplumlarına entegrasyonu konusunda keskin bölünmelere dikkat çekiyor.

2017 yılında Lüksemburg Avrupa Mahkemesi, şirketlerin belirli koşullar altında işyerinde başörtüsü veya diğer herhangi bir görünür dini sembolün takılmasını engelleme hakkına sahip olduğuna karar verdi. Karar, o dönemde dini gruplardan yaygın eleştirilere yol açtı.

Brüksel/Şarku’l Avsat