15:23 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Araç kilometresini düşürmek dolandırıcılık suçu sayıldı

Yargıtay, kilometresi düşürülen aracın değerinin üzerinde satılmasının “nitelikli dolandırıcılık” suçunu oluşturduğuna karar verdi.

İnternet sitesi üzerinden 68 bin kilometrede bir otomobil için ilan sahibiyle anlaşmaya varan bir tüketici, bir süre sonra arızalanan otomobilini yetkili servise götürünce şaşkınlık yaşadı.
Aracın gerçek kilometresinin 200 bin olduğunu öğrenince dolandırıldığını anlayan mağdur tüketici, Ağır Ceza Mahkemesi’nin yolunu tuttu.
Aracı satan kişi, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Sanık, karara itiraz edince devreye Yargıtay girdi.
Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; kilometresi düşürülmüş aracı değerinin üzerinde satmanın, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçunu oluşturduğuna dikkat çekti.
Kararda şöyle denildi:
“Davacının aracı satın aldığı ancak aracın yetkili servise götürülmesi ile, aracın kilometre saatinin değiştirildiğinin ve 200 bin kilometrede olduğunun tespit edilmiştir. Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir. Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile kabul edilmiştir.”

DİĞER GELİŞMELER