al jazeera turkiye rusyanin boslugunu doldurmak istiyor 1663313845 2062
al jazeera turkiye rusyanin boslugunu doldurmak istiyor 1663313845 2062

Al Jazeera: “Rusya’nın Ukrayna kayıpları Türkiye’nin kazancıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in Semerkant’ta görüşmesine dair, uluslararası basında önemli haberler çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Şanghay İşbirliği Teşkilatı 22’nci Devlet Başkanları Zirvesi başladı. Erdoğan, bugün Semerkant’ta kritik görüşmelere imza atacak. Sabah saatlerinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelen Erdoğan, Rusya Devlet başkanı Putin ila görüştü.

“ANKARA BOŞLUĞU DOLDURMAYA HAZIRLANIYOR”

Söz konusu görüşmeler dünya basınında geniş yer bulurken, Al Jazeera’dan görüşme öncesi dikkat çeken bir Türkiye analizi geldi. Carnegie Europe’da Misafir Akademisyen olan Dimitar Bechev Al Jazeera için kaleme aldığı yazıda Türkiye’nin dış politikasını masaya yatırdı.

“Rusya’nın Ukrayna kayıpları Türkiye’nin kazancıdır” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi: “İster Suriye’de ister Güney Kafkasya’da olsun, Moskova’nın etkisinin azalması bekleniyor. Ankara ise boşluğu doldurmaya hazırlanıyor.”

Türkiye’nin, Batı yaptırımlarına katılmayarak Rusya ile diplomatik bağını koparmadığını, Erdoğan’ın Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu belirterek Kiev’e destek verdiğine vurgu yapılan yazıda, bu durum için şu değerlendirme yapıldı: “Bu Kremlin’in Ukrayna’da çıkmaza girdiği bir dönemde, Türkiye’nin, Rusya ile ilişkilerinde sınırları zorlamak istediği fırsatların bir göstergesi.”

Voice of America (VOA) bugün gerçekleşecek görüşmeyi, “Erdoğan ve Putin Avrasya Güvenlik Toplantısında Batıya Sinyal Verecek” başlığı ile okurlarına duyurdu.

Euronews iki liderin Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarını görüşeceğini yazdı. Gazete bu iddiayı Türk yetkililere dayandırdı.

Haberde, üst düzey Türk yetkilinin şu sözlerine yer verildi: “Bu konu Putin ile görüşülecek. Çünkü bu savaşın sona ermesinde Rusya ve Türkiye’nin oynadığı rol ve sonrasındaki ortak çalışmalar ortada.”

Haberde Türk yetkilinin, “Türkiye her anlamda Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecek” dediğinin de altı çizildi.

İlginizi Çekebilir

Malezya’da helikopterler çarpıştı, can kaybı var

Malezya Kraliyet Donanması’na ait iki helikopter, Perak eyaletindeki bir deniz üssünde dün gerçekleşen geçit töreni …

Ali Erbaş’ın Arapçası yok mu: “Türkçe olarak şey yapabilirseniz..”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyareti esnasında kendisine eşlik eden heyetin içinde olan Diyanet İşleri Başkanı Ali …