abd-gazzede-kalici-ateskesi-desteklemiyor-ama-insani-aranin-uzatilmasini-istiyor-H1508618-11

ABD şeytanı: Kalıcı ateşkese karşıyız!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Gazze’de kalıcı ateşkesi desteklemediklerini ancak ‘insani ara’nın uzatılmasını görmek istediklerini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da ‘Gazze’nin kuzeyinde yaşanan büyük sivil kaybı ve sivillerin yerlerinden edilmesi güneyde tekrarlanmamalı’ açıklamasında bulundu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki “insani aranın” bitmesine dakikalar kala yaptığı açıklamada bu aranın uzatıldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, “insani aranın” kaç günlüğüne uzatıldığı bilgisine ise yer verilmedi. Açıklamada, “Arabulucuların çabaları doğrultusunda esirlerin serbest bırakılmaya devam edilmesi ve çerçeve (mutabakatı) şartlarına uygun olarak operasyonlara ara verme (süreci) devam edecek.” ifadesine yer verildi. Öte yandan Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “insani aranın” bir gün uzatılmasına karar verildiği belirtildi. İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan Katar da “insani aranın” uzatıldığını doğrulayan bir açıklama yaptı.

6. REHİNE TAKASI TAMAMLANDI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilen insani aranın son gününde Hamas, 10 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi daha serbest bıraktı. İsrail de buna karşılık 16’sı çocuk, 14’ü kadın olmak üzere toplam 30 Filistinli esiri salıverdi. Hamas geçtiğimiz saatlerde Rus vatandaşlığı bulunan 2 İsrailliyi serbest bırakmıştı. Kadın rehineler, Kızılhaç tarafından İsrail’e ulaştırılmıştı. Hamas, söz konusu 2 kişiyi Moskova’dan gelen talep üzerine bıraktıklarını açıklamıştı.

HAMAS: SALDIRI SONA ERMEDEN VE ABLUKA KALKMADAN ASKER ESİRLER DEĞİŞİMİ OLMAYACAK

Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları durmadan ve abluka kaldırılmadan İsrailli esir askerlerin değişiminden söz edilmeyeceğini söyledi. Hamdan, Lübnan Hizbullahı’na yakınlığıyla bilinen El-Meyadin televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “insani ara”nın uzatılmasına yönelik çabaların henüz olgunlaşmadığını ve uzatılması için bugüne kadar kendilerine sunulanları incelemeye değer bulmadıklarını ifade etti.

“Gazze’ye yönelik saldırganlık bitmeden ve abluka sonlandırılmadan İsrailli esir askerlerin değişiminden söz edilemez.” sözlerine yer veren Hamdan, direnişin “insani ara”nın sona ermesinden sonra her türlü olasılığa kendisini hazırladığını vurguladı. Hamdan, “Ateşkes bizim için yeterli değil. Aksine işgal güçlerinin Gazze’den çekilmesi ve saldırıların sona ermesi gerekiyor.” dedi.

İSRAİL ATEŞKES SONRASI SALDIRI HAZIRLIĞINDA

Ateşkesi uzatmak için girişimler sürerken İsrail tarafından “savaşa hazırız” açıklamaları da gelmeye devam ediyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halev’in üst düzey komutanlarla görüşmesinde “insani ara” sonrası Gazze’ye yönelik saldırı planına onay verdiği ifade edildi. Halevi’nin burada yaptığı konuşmada, “Ne yapılması gerektiğini biliyoruz ve bir sonraki aşamaya hazırız.” dediği belirtildi.

ABD, GAZZE’DE KALICI ATEŞKESİ DESTEKLEMİYOR AMA “İNSANİ ARA”NIN UZATILMASINI İSTİYOR

Kirby, Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara “insani ara” verilmesine ilişkin konuştu. Batı Kudüs’ün girişinde İsraillilere yönelik silahlı saldırı gerçekleştirilmesinin Gazze’deki “insani ara”ya etki edip etmeyeceği sorusuna Kirby, söz konusu şiddet olayının uzlaşmanın uzatılması konusunda herhangi bir etkisinin olacağını düşünmediğini söyledi. Kirby, Gazze’de kalıcı bir ateşkesi desteklemediklerini ancak 7 günlük “insani ara”nın 8, 9, 10’a ve ötesine uzatılmasını görmek istediklerini kaydetti. Nihayetinde İsrail ve Hamas’ın bu uzlaşmanın uzatılmasına ilişkin parametreler üzerinde anlaşması gerektiğini dile getiren Kirby, ABD’nin “insani ara”nın uzatılması konusunda destek vereceğini aktardı. Kirby, Gazze halkına daha fazla gıda, su, ilaç ve yakıt ulaştırmak için son bir hafta içinde yapılan sahadaki çalışmaların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “insani ara”nın uzatılması için çok çalıştıklarını vurguladı.

GALLANT’TAN “İSRAİL ORDUSUNUN GAZZE’YE SALDIRIYA HAZIR OLDUĞU” AÇIKLAMASI

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın da Gazze’deki esirlerin getirilmesi için istihbarat birimi yetkilileriyle bir araya geldiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gallant, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılara yeniden başlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Öncesi Irak’ta araç konvoyuna çifte bombalı saldırı
Sonraki İran’ın bir gemisi daha kaçırıldı

Bir Cevap Yazın