image 2026 04 10 20 22 26

İsrail’e tavır alan İspanya, Gazze koordinasyon merkezinden atıldı!

İsrail, Filistin yanlısı ve işgal karşıtı tutumu nedeniyle İspanya’yı, ABD öncülüğünde kurulan Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi’nden (CMCC) resmen çıkardı

Kiryat Gat’ta bulunan ve ABD yönetimindeki bu merkezden İspanya’nın uzaklaştırıldığı kararın, Washington ile koordinasyon içinde alındığı açıklandı. Kararın ardından açıklama yapan soykırımcı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İspanya’nın “defalarca İsrail’in karşısında yer almayı seçtiğini” savundu.

Netanyahu, İspanya’nın İsrail ordusunu hedef aldığını iddia ederek, “Kahramanlarımızı karalıyorlar. Dünyanın en ahlaki ordusunun askerlerine iftira atıyorlar. Bu ikiyüzlülüğe ve düşmanlığa tahammül etmeyeceğim. Hiçbir ülkenin bize karşı diplomatik savaş yürütmesine bedel ödemeden izin vermeyeceğim” ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da kararı savunarak, İspanya hükümetinin “takıntılı biçimde İsrail karşıtı bir çizgi izlediğini” öne sürerek bu adımın ABD ile birlikte atıldığını açıkladı.

CMCC, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) bünyesinde Ekim 2025’te kurulmuştu. Merkezin amacı, Donald Trump’ın “Gazze barış planı” kapsamında uluslararası toplumdan Gazze Şeridi’ne ulaştırılan insani yardım, lojistik destek ve güvenlik koordinasyonunu yönetmek olarak açıklanmıştı.

Yapıda Fransa, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden askeri ve diplomatik temsilciler de yer alıyor; Gazze’deki güvenlik ve insani durum işlevsiz toplantılarla ele alınıyordu.

Avrupa’da en çok tavır alan ülkelerdendi

İspanya ise Avrupa içinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı en açık ve sert tutum alan ülkelerden biri olarak öne çıkıyordu. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de 72 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılar karşısında Madrid yönetimi hem siyasi hem de somut adımlar attı.

Başbakan Pedro Sánchez, katil İsrail’e silah taşıyan gemilerin İspanya limanlarına yanaşmasına izin vermedi. Ülke, 2024 yılında Filistin devletini tanıyan ilk Avrupa ülkeleri arasında yer aldı; bu adım İrlanda, Slovenya ve Norveç ile birlikte atıldı.

Ekim ayında İspanya parlamentosu, İsrail’e yönelik kapsamlı bir silah ambargosunu yasalaştırarak silah, çift kullanımlı teknoloji ve askeri ekipman satışını kalıcı olarak yasakladı. Son olarak Madrid yönetimi, artan gerilimler ve özellikle İran’a yönelik saldırılar sonrasında İsrail’deki büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

Sánchez, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını da “haklı gösterilemez” olarak nitelendirerek Avrupa’da farklı bir çizgi izledi. Ayrıca İspanya, ABD ordusunun İran’a yönelik operasyonlarla bağlantılı olarak kendi askeri üslerini kullanmasına da izin vermedi.

Geçtiğimiz ay İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını da sert sözlerle eleştiren Sánchez, bu saldırıların Gazze’deki yıkımın benzerini Lübnan’da da oluşturmayı hedeflediğini ifade etti. Çarşamba günü X platformunda yaptığı paylaşımda ise Netanyahu’nun “hayata ve uluslararası hukuka yönelik küçümseyici tavrının kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Öte yandan, 10 Ekim’de yürürlüğe giren Gazze ateşkesinin üzerinden altı ay geçmiş olmasına rağmen sahadaki tablo değişmiş değil. İsrail’in saldırıları sürerken yüzlerce sivil hayatını kaybetmeye devam ediyor, bölgeye hayati önemdeki yardımların girişine ciddi kısıtlamalar getiriliyor. Ateşkesin varlığına rağmen ne saldırılar duruyor ne de insani kriz hafifliyor.

Kaynak: Mira Haber, Ajanslar

Bir Cevap Yazın