ABD Başkanı Donald Trump, NATO’dan çekilmeyi ciddi anlamda düşündüklerini ilan etti
İngiltere merkezli Daily Telegraph’a verdiği röportajda NATO’yu “kağıttan kaplan” olarak nitelendiren Trump, özellikle İran’a yönelik askeri operasyonlar sırasında müttefiklerin sergilediği tavrı hedef aldı. Washington yönetimi, İran’a karşı yürütülen askeri süreçte NATO’nun topyekûn destek vermesini beklerken, Avrupa ise savaşa girmeyeceklerini ilan etti.
Bu reddediş, sadece askeri bir tercih değil; ABD’nin ittifak içindeki ağırlığına karşı sessiz bir başkaldırı olarak yorumlandı. Özellikle Keir Starmer liderliğindeki İngiltere’nin başlangıçta operasyona katılmayı reddetmesi, ardından yalnızca sınırlı ve gecikmiş bir destek sunması, Trump cephesinde “ihanete yakın bir tutum” olarak değerlendirildi.
“NATO işlevini yitirdi”
Krizin merkezinde ise İran’ın Hürmüz Boğazı üzerindeki hamlesi yer alıyor. Küresel enerji akışının can damarı olan bu geçidin fiilen kapanması üzerine ABD, NATO’dan acil deniz gücü desteği talep etti. Ancak Avrupa ülkeleri bu çağrıya kayıtsız kaldı.
Tartışmanın hukuki boyutu da en az siyasi boyutu kadar çarpıcı. NATO’nun kolektif savunma maddesi olarak bilinen 5. madde, yalnızca bir üye ülkeye doğrudan saldırı durumunda devreye giriyor. İran’a yönelik operasyon ise bu kapsamın dışında kaldığı için Avrupa ülkeleri kendilerini yükümlü görmüyor.
Ancak Trump, fiilen maddenin harekete geçmesini sağlayacak unsurlar oluşmasa da Avrupa’yı savaşa çekmek istiyor.
Avrupa cephesinde ise ciddi bir tedirginlik hakim. Emmanuel Macron başta olmak üzere birçok devlet başkanı, bu açıklamalar üzerine ABD’nin giderek öngörülemez bir aktöre dönüştüğünü dile getirdi.
Kaynak: Mira Haber
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.