İsrail polisi, savaş karşıtı protestolarda Gazze’de hayatını kaybeden Filistinli çocuk ve bebeklerin görsellerinin kullanılmasını yasaklayan karardan geri adım attı
Perşembe günü işgalci İsrail’de yapılması planlanan savaş karşıtı protestoyu organize eden “Standing Together” isimli sivil toplum grubuna polis tarafından bir kısıtlama listesi gönderildi. Muhalif Haaretz gazetesinin ulaştığı belgeye göre listede; Gazze’deki çocuklara ait fotoğrafların yasaklanması, esirlere gönderme yapan pankartlara izin verilmemesi ve “soykırım” ile “etnik temizlik” gibi ifadelerin kullanımının engellenmesi yer aldı.
Yasakların basına yansımasıyla birlikte kamuoyunda oluşan baskı ve tepki, yetkilileri kararlarını gözden geçirmeye zorladı. Yerel kaynaklara göre, protesto organizatörlerine yeni bir talimat gönderilerek önceki yasakların büyük bir kısmı kaldırıldı.
Standing Together grubu ise ilk kısıtlamalara tepki göstererek, polisin protestoları siyasallaştırmaya çalıştığını ve halkın savaş ve hükümet politikalarına yönelik eleştirilerini susturmak istediğini belirtti. Grup tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Başbakan [Benjamin] Netanyahu’nun, [Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar] Ben Gvir’i koalisyona geri almak uğruna ateşkesi bozması sonrası, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılması durdu ve çok sayıda Filistinli çocuk yaşamını yitirdi.”
Savaşın başladığı ilk günlerde İsrail polisi savaş karşıtı protestolara sıkı yasaklar getirmişti. Hem savaş karşıtı aktivistlerin hem de İsrail’deki Filistinli vatandaşların protesto girişimleri, polis tarafından sert müdahalelerle bastırıldı.
Aylar geçmesine rağmen “soykırımı durdurun” gibi ifadelerin yer aldığı pankartlara el konulmaya devam edildi. Bu ayın başlarında Hayfa’da düzenlenen küçük çaplı bir protestoda 23 kişi gözaltına alındı.
Gazze’ye yönelik saldırıların başladığı tarihten bu yana İsrail ordusunun düzenlediği operasyonlarda 15 bini çocuk olmak üzere 51 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.
Kaynak: Mira Haber, MEE
Mira Haber – Ortadoğu Bağımsız Muhabir Ajansı Tarafsız değiliz. Ancak Mirahaber'de sadece gerçekleri okursunuz.