zimbabve tarim bakani koronavirusten oldu 01
zimbabve tarim bakani koronavirusten oldu 01

Zimbabve Tarım Bakanı koronavirüsten öldü

Güney Afrika ülkelerinden Zimbabve’de Tarım Bakanı olan Shiri, yeni tip koronavirüsten yaşamını yitirdi. Darbeyle başa gelen ekipten olan Shiri 20 bin kişinin katledilmesi olaylarından sorumlu tutulan kişilerden biriydi.

Zimbabve ulusal basınında çıkan haberlere göre, Tarım Bakanı Perence Shiri (65), koronavirüs hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ölüm haberini sosyal medya hesabından duyuran Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, Shiri’nin hayatını ülkesine adadığını ve gerçek bir vatansever olduğunu söyledi.

Hükümet Sözcüsü George Charamba, Shiri’nin bu sabah erken saatlerde hayatını kaybettiğini açıkladı. Shiri’nin ölüm nedenini ise açıklamadı.

İnsan Hakları Örgütleri tarafından Zimbabve’deki Gukurahandi Katliamı’nda rol almakla suçlanan Shiri, 1982 ile 1985 yılları arasında 20 bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyordu.

Shiri, Kuzey Koreli askerler tarafından eğitildiği bilinen ve yaptığı infaz, işkencelerle hafızalara kazınan 5. Tugay’ın komutanlığını da üstlenmişti.

Shiri, 2017’de Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye yapılan darbede de rol oynamıştı ve ardından bakan olmuştu. Shiri, darbe yaptığı Mugabe’nin aynı zamanda kuzeniydi.

“Ölümünü derin üzüntü ile açıklıyorum”

Shiri’ ile uzun zamandır yakın arkadaş olduklarını ifade eden devlet Başkanı Mnangagwa, yaptığı paylaşımda, “Uzun süredir arkadaşım olan Tarım Bakanı, emekli Tümgeneral Perrence Shiri’nin ölümünü derin üzüntüyle açıklıyorum. Shiri, hayatını ülkesinin özgürlüğüne, bağımsızlığına ve hizmetine adamış gerçek bir vatanseverdi” ifadelerini kullandı.

Shiri’nin şoförü de birkaç gün önce Covid-19’dan hayatını kaybetmişti.

İlginizi Çekebilir

Çocuklar katil İsrail’in zulmünden kurtulamıyor!

Katil İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4’ü çocuk 7 …

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …