19:38 Perşembe / 28 Mart 2024 | 18 Ramazan 1445

Yunanistan’ın Libya’da çıkardığı krize ABD’den skandal tepki!

Dendias’ın Libya’nın başkenti Trablus’ta uçaktan inmeyi reddederek apar topar geri dönmesi hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı’na soru soran Türk gazeteciye verilen yanıt bölgedeki gerilimin kaynağını ortaya serdi.

Zengin yer altı kaynakları ve jeostratejik konumu itibariyle küresel satrancın merkezlerinden biri olan Doğu Akdeniz’de neler oluyor? Libya ile Yunanistan arasındaki gerilimin perde arkasında ABD mi var?

YUNANİSTAN NEDEN SON ANDA ROTAYI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALDI?

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Libya’ya gerçekleştireceği ziyaret kapsamında ilk önce Türkiye destekli ve BM tarafından meşru kabul edilen başkent Trablus’a gitmesi, burada Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ile görüşmesi, oradan da Bingazi’ye geçerek Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyordu. ​​​​​​​Fakat planlanan Trablus ziyaretini bir anda değiştiren Yunanistan Dışişleri Bakanı, iki ülke arasında tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

HADDİNİ AŞAN ATİNA ULUSLARARASI HUKUKU ÇİĞNİYOR

Doğu Akdeniz’deki zengin hidrokarbon kaynaklarına göz diken ABD destekli Atina, deniz yetki sınırlarını aşmak istiyor. Bununla sınırlı kalmayan Yunan, aşırıcı çıkarları için Trablus hükümetinin görev süresinin sona erdiğini ve ülkenin geleceği için bağlayıcı olan uluslararası anlaşmaları imzalayamayacağını iddia ediyor.

KUKLACIDAN RAHAT TAVIRLAR

TRT World Washington muhabiri Yunus Paksoy’un konu ile ilgili sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’in verdiği yanıt dikkat çekti.

Paksoy Twitter hesabından o anları paylaştı:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’na sordum.

– BM destekli Libya hükümeti yerine savaş suçlusu Hafter’le görüşüp diplomatik kriz çıkaran Yunan hükümetine yorumunuz?

‘Haberi görmedim ama Yunanistan vazgeçilmez ortağımız’

– Peki bu ABD politikasıyla örtüşüyor mu?

‘Yunanistan vazgeçilmez ortağımız'”

ABD, Dendias’ın Hafter ile görüşmesinin diplomatik krize neden olmasını soran Paksoy’a bilgi vermedi. ABD politikasına uygun olup olmadığı konusunda da yorum yapmaktan kaçındı.

DENDİAS’IN “U” DÖNÜŞÜ

Libya’nın başkenti Trablus’ta uçaktan inmeyi reddeden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Bingazi’ye geçerek ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile görüşmesine dair Yunanistan Dışişleri Bakanlığından da bir açıklama yayımlanmıştı.

Açıklamada, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter ile Bingazi’de bir araya geldi. Görüşmede Libya’da istikrarın sağlanması üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.” sözleri sarf edildi.

Yunan basınında yer alan haberlerde, Dendias’ın Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş’un havaalanına kendisini karşılamak için gelmesi nedeniyle ziyareti iptal ettiği ifade edilmişti. Yunanistan basını ayrıca Libya’nın Dendias’ın uçağının uçuş planını onaylamadığı için Trablus’tan Bingazi’ye Malta üzerinden gittiğini yazmıştı.

LİBYA, YUNAN MASLAHATGÜZARINI BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Yaşanan olayın ardından Libya, Trablus’a gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın uçaktan inmeyi reddetmesine tepki olarak geçtiğimiz gün Yunan Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude yaptığı açıklamada, Dendias’ın tutumuna tepki olarak Yunanistan’ın Trablus’taki maslahatgüzarının Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını, Libya’nın Atina’daki maslahatgüzarının da istişare için geri çekilmesi kararı alındığını bildirmişti.

DİĞER GELİŞMELER