abu qatada ebu katade serbest birakildi01 1
abu qatada ebu katade serbest birakildi01 1

”Yenilgi hata anlamına gelmez”

Filistin asıllı din ve fikir adamı Ebu Katade el-Filistini’nin ”Tecrübenin Başarısız Oluşu, Değişim Aracının Hatalı Olduğu Anlamına Gelmez” başlıklı yazısının tercümesi:

”Yenilgi, hata anlamına gelmez. Nebi (s.a.v.) Uhud savaşında yenilmedi mi? Bu, cihadın bir hata olduğu anlamına mı gelir?

Hata nerede? Uygulamada, idarede ya da hareket şeklinde olabilir, ancak cihadın bizzat kendisinde değildir.

Maalesef birçok şeyhe gidip konuştuğunuzda size, ‘daha önce bu yolu denediniz ve yarar sağlamadı’ der. Bunu, yanlış bir yolla denedik, uygulama şeklinde hatalar vardı. Yeniden tekrar edilmesi gerekir, defalarca tekrarlanması gerekir; ancak doğru şekliyle ve önceki hatalardan sakınarak.

Size bir soru soracağım: Batı bize karşı yürüttüğü savaşlarında kaç kez yenildi? İki yüz sene sürecinde sekiz haçlı seferi düzenlendi, usandılar mı? Müslümanların beldelerinden çıkarılmalarından sonra, ‘yeter, Müslümanları çözdük, bunlar yenilmeyen topluluklar. Ne zaman onlara karşı savaştıysak hepsinde mağlup olduk’ mu dediler. Bize karşı yürüttükleri saldırı hamleleri durdu mu? Yoksa tüm bu yenilgilerden sonra yeniden mi geldiler? Bu olanlardan sonra, Napolyon meşhur askeri hamlesini yapmadı mı? Napolyon hamlesinden sonra “sömürge” diye adlandırılan hamleler başlamadı mı?

Niçin küfür her gün bize karşı savaşlarında yeni bir yol deniyor ve ümidini yitirmiyor? Niçin Müslümanlar olarak bizler, bir savaşta yenildiğimizde menhecimizi ve yolumuzu değiştirmek istiyoruz?”

Ebu Katade El Filistini

Çeviri: Muhammed Atta

Yayınlanan yazılarda yer alan düşünceler ve ortaya konulan  fikirler Mira Haber’in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

İlginizi Çekebilir

Savaş çanları yeniden çalıyor: Hizbullah İsrail ile savaşa ne kadar hazır?

Hizbullah tarihte İsrail’le iki kez savaştı. 1985 ile 2000 yılları arasında 15 yıl süren ve …

Tarihe kazınacak acı: Bir kadının 50 sevdiğine veda etmesi

Şeyma Sevaf’ın hayatı bir anda alt üst oldu. 2013 yılında evlendiğinden bu yana Ürdün’de yaşayan …