washington pekin den tazminat istiyor 01
washington pekin den tazminat istiyor 01

Washington Pekin’den tazminat istiyor

Washington, dünyanın yaşadığı ‘büyük yıkım’ için Pekin’den tazminat istiyor

Beyaz Saray, ABD başkanlık konutundaki üç çalışanın koronavirüse yakalanmasının ardından, Başkan Donald Trump’ın çevresinin korunmasını sağlamak için ciddi bir çaba gösteriyor. Nitekim Beyaz Saray’ın yakınlarında yer alan, aynı zamanda Ulusal Güvenlik Konseyinden birçok yetkili ve çalışanın bulunduğu üç katlı Eisenhower yönetim binasında salgının hızla yayılacağından korkuluyor.

DPA’nın haberine göre, Beyaz Saray Ticaret Bakanlığı Danışmanı Peter Navarro, dün, Kovid-19 salgınının neden olduğu zararlar karşılığında Çin’in tazminat ödemesi gerektiğini belirtti. Salgından Pekin’i sorumlu tutan Navarro, CNBC’ye verdiği demeçte “Dünyaya -hala devam etmekte olan- ciddi zararlar verdiler. Çin hakkında, cezalandırılması ile değil hesaba çekilmesi ve sorumluluğun ona yüklenmesi ile ilgili, bir yasa tasarısının çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Çin’e yönelik eleştirisiyle tanınan eski bir akademisyen olan Navarro, Fox News tarafından yayınlanan diğer bir röportajında da bu hususa değinerek “ABD halkı gibi ben de Çin’in bu ülkeye trilyonlarca dolar zarar verdiğine şiddetle inanıyorum. Bu yüzden herhangi bir tezahürde tazminat sağlanmalı” dedi.

New York Times’ın haberine göre, FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı, Çinli hackerların ABD’nin koronavirüse karşı aşı ve tedavi geliştirmeye yönelik araştırmalarını çalmak için çalıştıklarına dair Pekin’e uyarı vermeye hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde yayınlaması beklenen kamu uyarısı taslağında, Çin’in aşı, tedavi ve testlerle ilgili değerli verilere yasadışı yollarla erişmeye çalıştığı, dijital hırsızlığa ve ‘klasik olmayan ajanlar’ yöntemi üzerine durduğu belirtiliyor. DPA’nın haberine göre, bu yumuşatılmış ifade, araştırmacı ve öğrencilere atıfta bulunmak için kullanılıyor.

New York Times’ın haberine göre yetkililer, Çin’e bağlı korsan ekiplere yönelik böyle bir iddianame yayınlama kararının, ABD siber liderliğini ve Ulusal Güvenlik Ajansı’nı kapsayan caydırıcı ve kapsamlı bir stratejinin parçasını teşkil ettiğini düşünüyor.

Gazetecilerin durumu

Çin dün, Pekin’in en az 10 Amerikalı gazeteciyi sınır dışı etmesinin ardından anlaşmazlığın artması sonrasında ABD’nin Çinli gazetecilere verilen vizelere kısıtlamalar getirmesine yanıt verileceği tehdidinde bulundu. Çin’in gazetecilere kötü davrandığını bildiren ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Cuma günü, Çinli gazetecilere verilen vizelerin -uzatma talebi imkanı haricinde- 90 günle sınırlı tutulacağına dair yeni talimatlar yayınladı. Önceden, ABD’deki gazetecilere burada çalıştıkları sürece vize veriliyordu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin medyasına yönelik siyasi kampanyada bir yükseliş sayılan bu yanlış tutumuna itirazını dile getirdi. AFP’nin haberine göre, ABD’den hatasını telafi etmesini talep eden Licien, aksi takdirde Çin’in karşı tedbir almak zorunda kalacağını belirtti.

Beyaz Saray teyakkuzda

Beyaz Saray’daki üç çalışanın koronavirüse yakalanması üzerine, maske kullanımı, başkanlık kompleksine girenlerin sıkı bir incelemeye tabi tutulması gibi virüsle mücadelede alınan önlemler yoğunlaştırıldı. Beyaz Saray, çoğu kişiden evden çalışmalarını istedi. Söz konusu üç vaka ile temas halinde olanlar hakkında incelemeler başlatıldı.

Gizli Servis, korumalar, yardımcılar gibi günlük olarak Başkan Trump’ın hizmetindeki yetkililere devamlı olarak maske takma zorunluluğu getirildi. Bu kişiler arasında Trump’ın danışmanı Hope Hicks, Beyaz Saray basın sözcüsü Kayleigh McEnany ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows de bulunuyor. Aynı zamanda First Lady Melania Trump’ın ofis personeline de evden çalışma emri verildi.

Pazar akşamı Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in programını değiştirmediği ve kişisel karantinaya girmediği belirtildi.

Beyaz Saray Koronavirüs ile Mücadele Görev Gücü’nün üç üst düzey sağlık görevlisi, Trump’a yakın iki çalışanın ve Mike Pence’in sözcüsü Katie Miller’ın teşhis testlerinin pozitif çıkmasının ardından şahsi karantinaya çekildiklerini açıkladı. Katie’nin göçmen karşıtı politikanın mimarı olan eşi Stephen Miller da evde kalma kararı aldı.

ABD’nin ‘korona timi’ karantinada

Bir Beyaz Saray yetkilisinin ifade ettiğine göre, Görev Gücü’nün en önemli üç üyesi Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Robert Redfield ve Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Başkanı Stephen Hahn, virüse yakalanan personel ile temasları hakkındaki şüphelerin ardından iki haftalık karantina sürecine girdi.

Üç doktor, bugün düzenlenecek bir Senato oturumunda, ekonominin yeniden açılmasını tartışmak üzere ifade verecek. ABD Senatosu Sağlık Komitesi Başkanı Lamar Alexander’in ifade ettiğine göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Doktor Brett Giroir da video konferans yoluyla oturuma katılacak. Trump yönetimi, bu üç uzmanın Demokratlar tarafından kontrol edilen Temsilciler Meclisi huzuruna çıkması prosedürlerini engellemişti. Bu yüzden bu kişilerin ifadeleri Senato komitesi huzurunda hazırlanmıştı.

Nisan ayının sonundan bu yana birçok ABD eyaleti, ekonomiyi yeniden açmak üzere adımlar atmıştı. Georgia ve Güney Carolina, şirket ve işletmelerin açıldığını ilk ilan eden eyaletlerdendi. Hafta boyunca 48 farklı eyalette kısıtlamalar hafifletildi; şirket ve işletmeler aşamalı olarak açılışa geçti. Arkansas, Wyoming, Texas ve Virginia gibi eyaletlerdeki vaka ve ölüm oranları endişeye sebep oluyor. Johns Hopkins Üniversitesi istatistiklerine göre, ülkede toplamda bir milyon 385 bin vaka, 81 bin can kaybı kaydedildi.

Washington Üniversitesi bünyesindeki Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, ABD’de koronavirüsün neden olduğu can kayıplarının 134 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. IHME Direktörü Dr. Christopher Murray, bunun hareketlerdeki artış ve hükümetin önlemleri hafifletmesinden kaynaklanacağını dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …