Uygurlar Taliban’ın kendilerine karşı tutumlarından rahatsız

Afganistan’ın Badahşan eyaletindeki Uygur topluluğunun liderlerinden Ahmed Yusuf, Taliban’ın kendilerine asimile uyguladığını ve Çin’e yakınlaşmak için Uygurları kıskaç altında tuttuğunu söyledi.

Taliban’ın Doğu Türkistan’lı Müslümanlara karşı tutumunu eleştiren Türk lider, Çin’in Taliban’ı tanımasının şartları arasında Uygurlara mesafeli olunması ve Uygurları Afganistan’dan çıkarmak olduğunu idda etti.

Son dönemlerde Uygur karşıtı söylemlerle eleştirilere maruz kalan Taliban’ın bu tutumu IŞİD’e yarayacağı belirtiliyor.

IŞİD daha önce Çin ve Taliban arasındaki ilişkileri deşifre ettiğini anlatan videolarında Kunduz’da düzenlemiş olduğu saldırıyı Doğu Türkistanlılara ithaf etmiş, Çin’in Taliban’dan Uygurları Çin’e geri göndermesini talep ettiğini söylemişti.

Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri, Çinliler tarafından ülkenin ulusal güvenliği için büyük bir tehdit olarak algılanıyor. Bu nedenle Taliban’ın İran’ın öncülüğünde komünist komşularıyla hızlı yakınlaşması Afganistan’a sığınan Uygur Türkleri açısından geleceğin pek parlak olmadığını gösteriyor.

Öte yandan bölgede eylemlerini yaygınlaştıran IŞİD için de Uygur Türkleri arasından militan devşirmek için uygun bir zeminin oluştuğu görülüyor.

Kaynak: Mira Haber

Öncesi 9 fahri konsolosun görevine gerekçe göstermeden son verildi
Sonraki Danimarka Rus gemisini alıkoydu!