11:26 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılar Rusya’ya katılmak için referanduma gidiyor

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde 23-27 Eylül tarihleri arasında Rusya’ya katılım için referandum düzenlenecek. TASS haber ajansının yerel yetkililerden alıntıladığı habere göre Luhansk Halk Cumhuriyeti de Rusya’ya katılmak için referandum düzenlemeyi planlanlıyor.

Donetsk ve Luhansk, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgalinden sonra Kremlin’in yardımıyla Kiev’den bağımsızlıklarını ilan ettiler. Ancak son işgale kadar ayrılıkçılar egemenlik iddia ettikleri toprakların sadece üçte birini kontrol altına alabildiler.

Luhansk yetkilileri, Ukrayna’nın operasyonun an meselesi olarak görüldüğü bir zamanda, yerel yönetimin yakında referandum düzenlemesini talep ettiler. TASS haber ajansına göre kısa bir süre önce Donetsk Halk Cumhuriyeti de aynı talebi açıkladı.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Ukrayna’da Rus kontrolündeki bölgelerin ilhakına ilişkin planlanan referandumların bölgenin siyasi haritasını kalıcı olarak değiştireceğini savundu.

Medmedev Telegram uygulamasında yaptığı açıklamada “Referandumlar yapıldıktan ve Rusya’ya yeni topraklar katıldıktan sonra dünyadaki jeopolitik dönüşüm geri döndürülemez hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Rus operasyonunun kısmen Donetsk ve Luhansk bölgelerini ‘özgürleştirme’ ihtiyacı kapsamında geldiğini vurguladı.

Moskova 2014 yılında benzer bir referandumla birlikte Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak etmiş ancak bu adım uluslararası alanda tanınmamıştı.

DİĞER GELİŞMELER