tayvan abd ile anlasti patriotlar guncellenecek 1660325134 0323
tayvan abd ile anlasti patriotlar guncellenecek 1660325134 0323

Tayvan, ABD ile Patriot anlaşması yaptı

Tayvan ajansı CNA’nın haberine göre, anlaşma, “PAC-3” (Patriot Advanced Capability) sınıfındaki MIM-104F füze savunma sisteminin 4 yıllık bakımı ve yenilenmesini içeriyor.

Tayvan, anlaşma uyarınca, 83,39 milyon dolar bedel karşılığında, 2026 sonuna kadar, Patriot uluslararası mühendislik hizmetleri programına ve saha izleme programına dahil edilecek.

Programlar, füze sisteminde güncellemeler yaparak performansının ve güvenilirliğinin sürdürülmesini amaçlıyor.

Tayvan, PAC-3 sistemini, 2007’den beri kullanıyor. Füze savunma sistemi, MIM-104F füzeleri ile güçlendirilmiş güdümlü füzeleri (GEM) kapsıyor. Sistem, Ada’nın hava savunması açısından kritik öneme sahip.

Ada’daki hükümet, daha önce, PAC-3 bünyesinde geliştirilen “güçlendirilmiş füze segmentinden” (MSE) iki parti satın almak için Mart 2021’de bir anlaşma imzalamıştı. MSE’ler, standart Patriot’lardan daha uzun menzildeki güdümlü füzeleri hedef alabiliyor. Füzelerin 2025 ve 2026’da teslim edilmesi planlanıyor.

Anlaşma, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin ardından Çin’in Ada çevresinde düzenlediği askeri tatbikatlar nedeniyle Pekin’in askeri tehditlerinin arttığı bir döneme denk geldi.

Çin, Pelosi’nin 2 ve 3 Ağustos’ta Tayvan’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar yapmıştı. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada’nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu. Tatbikatların başladığı 4 Ağustos’ta Çin ana karasından ateşlenen 11 güdümlü füzenin Tayvan çevresindeki sulara düştüğünü bildirilmişti.

Çin ordusu, 10 Ağustos’ta tatbikatları tamamladığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı’ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini açıklamıştı.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Ada’yı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Daha önce 1997’de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.

 

İlginizi Çekebilir

bmgk_uyeleri_uadnin_israile_yonelik_ihtiyati_tedbir_kararlarinin_ardindan_bir_araya_geldi_1706728819_0995

Çin, ABD’nin Filistin vetosuna sert çıktı

Çin, Orta Doğu’da kalıcı barışın tek yolunun bağımsız Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini ortaya koyarak ABD’nin …

Maocular Hindistan’ı birbirine kattı; 29 kişi öldü

Hindistan’ın Chhattisgarh eyaletinde güvenlik güçleri ile Maocu isyancılar arasında çıkan çatışmada 29 kişinin öldüğü bildirildi. …