taliban donmus fonlarin serbest birakilmasi ve yaptirimlarin geri alinmasi cagrisinda bulundu 01
taliban donmus fonlarin serbest birakilmasi ve yaptirimlarin geri alinmasi cagrisinda bulundu 01

Taliban, donmuş fonların serbest bırakılması ve yaptırımların geri alınması çağrısında bulundu

Afganistan’da meydana gelen depremde 1000’den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Taliban, uluslararası hükümetleri yaptırımları geri almaya ve merkez bankası varlıklarına dondurulan fonları serbest bırakması için çağrıda bulundu.

Çarşamba günü erken saatlerde ülkenin doğusunu vuran 6,1 büyüklüğündeki deprem, 10.000 ev hasar gördü ve ayrıca yaklaşık 2.000 kişi de yaralandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahar Balhi, Reuters’e verdiği bir röportajda: “İslam Emirliği, dünyadan Afganlara en temel hakları olan yaşam hakkı verilmesini istiyor ve bu yaptırımların kaldırılması, varlıklarımızın dondurulması ve ayrıca yardım sağlanması yoluyla olur.” ifadelerini kullandı.

Afganistan’a insani yardımlar devam ederken, uzun vadeli kalkınma için ihtiyaç duyulan fonlar, geçen yıl ağustos ayında yabancı güçlerin geri çekilmesiyle Taliban iktidara gelince durduruldu.

Afgan merkez bankası rezervlerindeki milyarlarca dolar denizaşırı ülkelerde donmuş durumda ve batı insan hakları konusunda tavizler için bastırırken yaptırımlar bankacılık sektörünü engelliyor.

Konuyla ilgili sorulan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Abdulkahar Balhi, Afganların hayat kurtaran fonlara erişim hakkının öncelikli olması gerektiğini belirterek, uluslararası toplumun insan hakları konusundaki endişeleri ilgili ülkeye bağlı olarak farklı şekilde ele aldığını da sözlerine ekledi:

“Dünyada on altı ülke, başta Müslümanlar olmak üzere dini azınlıkların haklarını ellerinden aldı… Peki o ülkeler de bu hakları ihlal ettikleri için yaptırımlarla mı karşı karşıya kalıyor?” diye ekledi.

Kaynak: The New Arab

İlginizi Çekebilir

İsrail askerleri Kur’an’ı Kerimleri toplayıp yaktı!

Ahlaksız İsrail askerleri, Gazze’de terk edilmiş evlerden topladıkları Kuran-ı Kerimleri sokak ortasında yaktı  Hiçbir kutsala …

New York Üniversitesi artık öğrencilerin alay konusu!

Öğrenciler,  ABD üniversitelerinde ifade özgürlüğüne ve protesto hakkına karşı uygulanan yaygın baskıyla mücadele etmeye devam …