11:21 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

Taliban, Afganistan depremi için uluslararası yardım çağrısında bulundu

Taliban, 6.1 büyüklüğündeki bir depremin ardından uluslararası destek için yardım çağrıında bulundu. Yerel bir yetkili, 1000'den fazla kişinin öldüğünü ve en az 1.500 kişinin yaralandığını söyledi. En çok etkilenen bölge güneydoğudaki Paktika eyaleti oldu.
acil barınma ve gıda yardımı sağlamaya çalışıyor. Sağanak ve nedeniyle güçükle devam ediyor. Afganistan'da son yirmi yılın en ölümcül depremi oldu.
, Host kentinden yaklaşık 44 km uzaklıkta meydana geldi ve deprem ve Hindistan kadar uzaklarda hissedildi. Görgü tanıkları, depremi hem Afganistan'ın başkenti 'de hem de Pakistan'ın başkenti İslamabad'da hissettiklerini bildirdi.

Üst düzey bir Taliban yetkilisi olan Enes Hakkani: “Uluslararası Toplum ve yardım kuruluşlarının da bu korkunç durumda insanlarımıza yardım edeceğini umuyoruz.”

ın sayısı bilinmiyor. Sağlık ve yardım görevlileri, şiddetli yağmur nedeniyle kurtarma operasyonunun özellikle zor olduğunu dile getirdi. Bir insani yardım kuruluşu olan Intersos, iki cerrah, bir anestezi uzmanı ve iki hemşireden oluşan bir acil sağlık ekibi göndermeye hazır olduğunu söyledi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, son on yılda ülkede meydana gelen depremlerde 7.000'den fazla insanın öldüğünü bildirdi. Depremlerden yılda ortalama 560 ölüm oluyor. Son zamanlarda, ülkenin batısında Ocak ayında arka arkaya gerçekleşen depremlerden dolayı 20'den fazla insan öldü ve yüzlerce ev yıkıldı.
Taliban döneminden önce de Afganistan'ın acil servisleri doğal afetlerle başa çıkmak için gergindi. Kurtarma ekipleri için çok az uçak ve helikopter vardı ancak daha yakın zamanlarda, ülke tıbbi malzeme sıkıntısı yaşadı.
Birleşmiş Milletler'e göre, Afganistan'daki hanelerin %93'ü gıda güvensizliği yaşıyor. Kızıl Haç'tan Lucien Christen, Afganistan'ın “kötü ekonomik durumunun” “ ailelerinin masaya yemek koyamayacakları” anlamına geldiğini söyledi.

Kaynak: BBC News