suudi arabistan namaz vakitlerinde isletmelerin kapatilmamasini gorusuyor 01
suudi arabistan namaz vakitlerinde isletmelerin kapatilmamasini gorusuyor 01

Suudi Arabistan namaz vakitlerinde işletmelerin kapatılmamasını görüşüyor!

Suudi Arabistan Şûra Meclisi, bazı üyelerinin önerisi üzerine Cuma namazı hariç dükkân ve restoranların namaz vakitlerinde kapatılması ve ticari faaliyetlerin durdurulması yönündeki kuralı iptal edilmesi hususunu gündemine aldı.

Meclis Pazartesi günü gerçekleştirdiği oturumda, öneriyle ilgili oylamayı bir sonraki oturuma erteleme kararı aldı.

Dükkanların namaz vaktinde açık tutulmasına izin verilmesi yönündeki öneri, daha kapsamlı bir taslağa ait bir alt öneri niteliğinde. Söz konusu erteleme ise, Konseyin İslam ve Yargı İşleri Komisyonu’nun, üyelerin tavsiyeleriyle birlikte sunduğu raporu yeniden gözden geçirme ve bir başka oturumda konuyla ilgili belli bir yaklaşım geliştirilmesi gerekçesiyle yapıldı.

Atta al-Subaity, Dr. Latife Sha’alan, Dr. Faysal Fazel, Dr. Latife Abdulkerim adlı 4 üye, namaz vakitlerinde dükkanların kapatılması uygulamasının yıllardır Arap ve İslam dünyasının tüm ülkelerinde Krallığa özgü, devlet düzeyinde gözetilen bir hassasiyet ve uygulama olduğunu belirtti. Ancak başta hizmet sektörü olmak üzere özel kuruluşlardaki sektörlerin iş dünyası açısından gerekli iş ve mesai sürekliliğini garanti etmediği hususuna işaret etti.

Öneride bulunan kişiler, namaz vakitlerinde dükkanların kapatılmasının Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberin sünnetinde yer almadığına dikkat çekti. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in herhangi bir yerinde, Cuma namazı hariç diğer namaz vakitleri sırasında dükkanlarınızı kapalı tutun şeklinde bir ayet olmadığını belirttiler.

Ancak Suudi Arabistan, namaz vakitlerinde dükkan sahiplerinin kapılarını kapatmaları zorunlu tutarak satış yapmayı ve hizmet vermeyi yasaklıyor. Söz konusu bu uygulama Suudiler arasında en tartışmalı başlıklardan biri çünkü bu uygulamaya karşı çıkanlar, Müslümanların işlerini kolaylaştırmayı ve günlük çıkarlarını zorlaştırmamayı amaçlayan İslam’ın ruhu ile uyumadığını düşünüyorlar.  Bu kişiler özellikle böyle bir uygulamanın Peygamber döneminde mevcut olmadığından hareketle bunun farz olmadığını vurguluyorlar.

Namaz vakitlerinde dükkanların kapatılma kararının doğru olduğunu destekleyenler ise cemaatle namaz kılmanın yanı sıra  bu süre zarfında çalışanların kısa süreliğine mola vermelerine yardımcı olması nedeniyle bunun önemli bir karar olduğunu düşünüyor.