suriye nin kuzeybatisinda ozbek gruplarin saldirisi rejim guclerine agir kayiplar verdirdi 01
suriye nin kuzeybatisinda ozbek gruplarin saldirisi rejim guclerine agir kayiplar verdirdi 01

Suriye’nin kuzeybatısında Özbek grupların saldırısı, rejim güçlerine ağır kayıplar verdirdi

İdlib / Firas Kerim

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ve aktivistler, Suriye’nin kuzeybatısındaki askeri gruplar tarafından düzenlenen ani bir saldırıda Suriye rejim güçlerinden ve rejimi destekleyen teröristlerin dokuzunun öldürüldüğünü bildirdiler. Öte yandan İdlib’in güneyindeki bölgeler, muhaliflerle rejim güçleri arasında karşılıklı top atışlarına sahne oluyor.

SOHR, Özbek grupların, İdlib’in güneydoğusundaki Hantutin beldesi yakınlarındaki el-Mucbil Kontrol Noktası’nda rejim güçleri ve rejimi destekleyen milislere ait askeri bir bölgeye sızma girişiminde bulunduklarını, bu esnada şiddetli çatışmaların yaşandığını ve çatışmaların sonucunda rejim güçlerinden dört, Özbek gruplardan üç kişinin öldüğünü ve çok sayıda rejim unsurunun yaralandığını aktardı.  

SOHR, 21 Nisan 2021 tarihinde İdlib’in güney kırsalındaki er-Ruveyha köyünde rejim güçlerinin askeri noktasına düzenlenen ‘dalış operasyonu’ sırasında da üç Özbek’in yanı sıra güç güçlerinin beş üyesinin öldüğünü, üç rejim üyesinin de yaralandığını kaydetmişti.

Suriye’nin kuzeyindeki muhalif gruplardaki askeri izleme ve takip unsurlarından biri olan Ebu Emin yaptığı açıklamada, İdlib’in güneydoğusundaki el-Mucbil Kontrol Noktası’na Özbek gruplardan biri tarafından gerçekleştirilen sızma girişiminde rejim güçlerinden ve aralarında 9. Tümen’den subayların da bulunduğu rejim yanlısı milislerden sekiz unsurun öldürüldüğünü ve makineli tüfekler de dahil hafif silahların ele geçirildiğini söyledi.

Operasyonun Özbekler tarafından bireysel olarak ve diğer gruplardan katılım olmaksızın gerçekleştirildiğine işaret eden Ebu Emin, “Operasyon, rejim güçlerinin İdlib kırsalında silahlı muhalif grupların kontrolündeki yerleşim bölgelerine yönelik ihlalleri ve devam eden bombardımanlarına cevaben düzenlendi” dedi.

Bir diğer gelişmede SOHR, ‘Putin – Erdoğan bölgesi’nde, rejim güçleri ve rejim yanlısı milisler tarafından İdlib’in batı tarafı eteklerinde Curin Askeri kampı ve yakınlarına roket güdümlü el bombaları atıldığını bildirdi. Bombardımanda, İdlib’in güney kırsalındaki Cebel ez-Zaviye’deki el-Bera, Kansafra, Kefer Uveyd, Fuleyfil ve Hurş Beyneyn köy ve beldelerinin yanı sıra Hama’nın kuzeybatı kırsalındaki Gab Ovası’nda yer alan ez-Ziyara, Kastun ve el-Meşik köyleri hedef alındı.

İdlib’de el-Fethu’l-Mubin Operasyon Odası’na bağlı muhalif gruplar, Yunus Peygamber Tepesi’nde bulunan Rus güçlerinin askeri operasyonlarının karargahını ve Lazkiye’nin kuzeydoğu kırsalındaki Tel el-Melik’te rejim güçlerine ait bir askeri noktayı grad roketleri ve ağır toplarla bombaladı. İdlib’in güney ve doğusundaki Kefer Nebil, Keferruma, Maaret en-Numan, Serakib ve ad-Dar el-Kebira köy ve beldelerinde rejim güçlerine ait askeri noktaları hedef alan bombardımanlar devam ediyor. Suriyeli muhalif grupların liderlerine göre bombardımanlar, rejim güçleri arasında doğrudan yaralanmalara yol açarken rejim güçlerinin bir üyesi keskin nişancı tarafından öldürüldü.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçtiğimiz yıl Mart ayında yapılan bir anlaşma çerçevesinde bölgede bir yılı aşkın bir süredir ateşkesin yürürlükte olmasına rağmen, Haziran ayından bu yana İdlib’deki birçok bölge, Suriye rejim güçleri ve rejimi destekleyen milisler tarafından defalarca kez bombalandı. Rejime karşı savaşan gruplar ise bu bombardımanlara, komşu bölgelerde rejimin kontrolündeki noktaları hedef alarak karşılık verdiler.