suriye ekonomisinin paylasimi konusunda rusya iran anlasmazligi basladi mi 02
suriye ekonomisinin paylasimi konusunda rusya iran anlasmazligi basladi mi 02

Suriye konusunda Rusya-İran anlaşmazlığı başladı mı?

Rusya ve İran’ın Suriye iç savaşında Esad rejimine destek verme noktasında ortak tavır sergilemelerine rağmen, iki ülke arasında Suriye’deki hedeflerin farklılaşması nedeniyle rekabet görülmeye başlamıştır.

Suriye devriminden bu yana on yıldan fazla bir süre geçti ve bu süreçte İran ve Rusya Esed rejiminin yanında yer aldı. Her iki ülke de Suriye’de petrol, maden ve limanları ele geçirmek için birbirleri ile yarışıyorlar. Ayrıca işgal ettikleri bölgelerde kendi dillerini zorunlu ders olarak öğretiyorlar.

İranlı kaynaklar, herkesin paylaşmaya çalıştığı pastadan en büyük payın Rusya’nın aldığına inanıyor. Öte yandan Rusların Suriye ekonomisinden diğerlerinden daha fazla yararlandığını ve Rejim ile beraber birçok projede yer aldıklarını vurguladı.

Kaynaklar, Esad’ın İran’la yaptığı anlaşmaların çoğunu yerine getirmemesinin sebebinin, Moskova’nın uyguladığı baskıdan kaynaklandığına inanıyor.

Sonuç olarak neredeyse 10 yıllık kanlı iç savaşın ardından Suriye’de ortaya çıkan siyasi çözüm ve yeniden yapılanma girişimlerinin konuşulmaya başlandığı yeni denklemde İran istenmeyen aktör haline gelmiştir. Bununla birlikte şu aşamada Moskova’nın Tahran’la ipleri tamamen koparacak adımlar atması beklenmemelidir. Fakat siyasi çözüm sürecinin güçlenmesi ve İran’ın sahadaki askeri kazanım çabalarına devam etmesi Tahran-Moskova arasını önümüzdeki günlerde daha da açacaktır.

Kaynak: Mira Haber

İlginizi Çekebilir

Kolombiya üniversitesinde öğrencilere uygulanan polis şiddeti profesörleri ayağa kaldırdı!

Columbia’da savaş karşıtı öğrenci protestoları: Tarih profesörü Vietnam Savaşı’nı hatırlatıyor Columbia Üniversitesi, son zamanlarda Filistin-İsrail …

Sınırlar ötesinden gelen umut: Yeni nesil öğrencilerin Gazze desteği

Geçtiğimiz hafta,  Columbia Üniversitesi başkanı, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki soykırımına verdiği desteği protesto eden öğrencilerin bulunduğu …