16:50 Cuma / 29 Mart 2024 | 19 Ramazan 1445

Suriye konulu 19. Astana görüşmeleri başladı

Suriye krizin çözüm bulunması için başlatılan Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran’dan heyetler, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 19. kez bir araya geldi.
Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Suriye Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya’dan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılıyor.
Toplantılarda, Suriye hükümeti Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayman Susan, muhalefet ise Ahmet Tuma başkanlığındaki heyetlerle yer alıyor.
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in de hazır bulunduğu görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan’dan heyetler de yer alıyor.
2 gün sürecek toplantılarda, taraflar, Suriye’deki genel durum itibarıyla insani ve sosyo-ekonomik konular dahil siyasi sürecin kapsamlı şekilde teşvik edilmesi, rehinelerin serbest bırakılması, kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler, Suriyeli mültecilerin ana vatanlarına dönüşü için koşulların oluşturulması, Suriye’nin yeniden inşası için BM Güvenlik Konseyi’nin 2642 sayılı Kararı çerçevesinde uluslararası toplumun çabalarının seferber edilmesi gibi konuları masaya yatırıyor.

Lavrentyev: Öncelikli konumuz İdlib ve Fırat’ın kuzey doğusundaki durum

Rus heyetinin başkanı Lavrentyev, görüşmeler öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Lavrentyev, Suriye’deki durumu istikrara kavuşturmak için iki gün boyunca ilgili taraflarla ikili ve üçlü toplantıların gerçekleştirileceğini belirterek “Öncelikli konumuz İdlib ve Fırat’ın kuzey doğusundaki durum” dedi.

DİĞER GELİŞMELER