sunak cin ingiltere nin deger ve cikarlarina sistematik bir meydan okuma olusturuyor 01
sunak cin ingiltere nin deger ve cikarlarina sistematik bir meydan okuma olusturuyor 01

Sunak: Çin, İngiltere’nin değer ve çıkarlarına sistematik bir meydan okuma oluşturuyor

 
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin’in İngiltere’nin ‘değer ve çıkarlarına sistemik bir meydan okuma oluşturduğu’ konusunda uyardı ve ülkesinin Çin’le ilişkilerinde sözde ‘altın çağının’ sona erdiğini belirtti.

Başbakan Sunak, her yıl düzenlenen geleneksel Lord Mayor’s Banquet yemeğinde yaptığı konuşmada, İngiltere-Çin ilişkilerinin geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sunak, “Çin’e yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor. Açık konuşalım, ticaretin otomatik olarak sosyal ve politik reforma yol açacağına dair saf fikirle birlikte sözde ‘altın çağ’ bitti” dedi.

İngiltere’nin Çin’e yaklaşımını geliştirmek zorunda kalacağını söyleyen Sunak, “Çin’in değerlerimize ve çıkarlarımıza sistematik bir meydan okuma oluşturduğunun, daha da büyük bir otoriterliğe doğru ilerledikçe daha da şiddetlenen bir meydan okuma oluşturduğunun farkındayız” diye konuştu.

Sunak, liderliği altında ülkesinin statükoyu seçmeyeceğini, uluslararası rakiplerinin karşısına büyük bir retorikle değil, sağlam bir pragmatizmle çıkacağının altını çizdi.

Çin’in dünya meseleleri, küresel ekonomik istikrar veya iklim değişikliği gibi konular üzerindeki önemini öylece göz ardı edemeyeceklerini vurgulayarak, İngiltere’nin diplomasi ve angajman da dahil olmak üzere bu keskinleşen rekabeti yönetmek için ABD, Kanada, Avustralya ve Japonya dahil müttefiklerle çalışacağını ekledi.

Hükümetinin Hint-Pasifik bölgesindeki müttefikleriyle ticaret ve güvenlik ilişkilerini derinleştirmeye öncelik vereceğini dile getiren Sunak, “Bölgede ekonomi ve güvenlik birbirinden ayrılamaz” dedi.

İlginizi Çekebilir

Gazze’deki toplu mezarlara ilgili soruşturma çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu …

Filistin destekçisi Fransız vekile skandal suçlama

Fransa’da Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden milletvekili Mathilde Panot, Filistin’e verdiği destekle bilinen paylaşımları nedeniyle …