138046
138046

Sisi’nin Zindanlarında Şüpheli Ölümler Çoğalıyor

Yaptığı şarkının Sisi’yi hicvettiği iddiasıyla 2 yıldan fazla bir süredir tutuklu bulunan Mısırlı genç sanatçının cezaevinde ölümü Mısır cezaevlerinin insanlık dışı koşullarını gündeme getirdi.

“Hapishane değil, insanı yalnızlık öldürür. Ölmemek için desteğinize ihtiyacım var. Hep direnmeye ve bildiğiniz şekilde dışarıya çıkmaya çalıştım ama artık dayanamıyorum.” 2 Mayıs’ta Mısır’ın ünlü Tora cezaevinde öldüğü açıklanan Mısırlı genç yönetmen Şadi Habeş’ın sözleriydi bunlar.

Mısır yönetimi, başkent Kahire’nin güneyindeki Tora Hapishanesi’nde tutuklu bulunan 24 yaşındaki müzik yönetmeni Şadi Habeş’in öldüğünü duyurduğunda buna pek kimse şaşırmadı çünkü Mısır cezaevlerinde bu tür şüpheli ölümlerin sayısı son yıllarda bir hayli artmış halde.

Mısır Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, tutuklu sanık Habeş’in, etil alkol aldıktan sonra fenalaştığı ve kaldırıldığı Tora Hapishanesi kliniğinde vefat ettiği duyuruldu. Ayrıca olayın soruşturulduğu da ifade edildi.

Açıklamada, Habeş’in bilinç kaybı ve nabzında ritim bozukluğu yaşaması nedeniyle hapishanenin kliniğine kaldırıldığı ve pek çok testten geçirildiği ancak tedavilere yanıt vermeyip hayatını kaybettiği bildirildi.

Habeş’in koğuşundaki iki mahkumun verdiği bilgilere değinilen açıklamada, genç yönetmenin ölmeden önce psikolojik durumunun iyi olduğu, kronik hastalığının bulunmadığı ve herhangi bir saldırıya maruz kalmadığı ifade edildi.

Açıklamada, Habeş’in bedeninde herhangi bir yara ya da darp izine rastlanmadığı, hapishane doktorunun, “sanığın yanlışlıkla bir miktar alkol aldığı ve midesinde ağrı duymaya başladığını” aktardığı kaydedildi. Fakat insanların en yakınlarının ziyaretlerine dahi izin verilmeyen bir cezaevinde alkolü nasıl ve nereden bulduğu sorusu cevapsız bırakıldı.

Genç sanatçı 2018 Mart’ında 6 kişiyle birlikte tutuklanmış ve yaptıkları “Belaha” isimli şarkıda Sisi’yi hicvettikleri iddia edilmişti. Şarkı youtube’da 5 milyondan fazla izlenmişti.

Duruşma öncesi gözetim adı altında tutuklananların kural olarak 45 günde bir durumlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca mahkemeye çıkarılmadan bu kişilerin 2 yıldan fazla tutuklu bulundurulamayacağı da yasa maddesi. Ama Habeş tam 777 gün boyuna tutuklu kalmıştı.

İnsan hakları örgütlerine göre Temmuz 2013’ten Kasım 2019’a kadar Mısır cezaevlerinde 917 tutuklu öldü, bunlardan 677’sinin tıbbi bakımsızlıktan can verdiği iddia edilmekte.

Kaynak: Haksözhaber

İlginizi Çekebilir

İsrail füzeleri İran’a doğru ateşlendi

ABD medyası, İsrail’in İran’a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran medyası ise, İsfahan kentinde havaalanı yakınında …

BM’den İran – İsrail çıkışı; “Kanlı misilleme döngüsü”

BM Genel Sekreteri Guterres, Orta Doğu’nun felaketin eşiğinde olduğuna dikkat çekerek “Artık bu kanlı misilleme …