01:04 Cumartesi / 20 Nisan 2024 | 11 Şevval 1445

Savunma Sanayi Başkanı Demir’den ‘S-400’ açıklaması

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, NTV’den Özden Erkuş’un sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demir, “Bir sistem alınıyor ise kullanmak için alınır” ifadelerini kullandı.

Demir “Devletin çeşitli kademelerinden yetkililer bunu söyledi. Kullanıma geçme süreciyle ilgili ise, bütün dünya belirli süreçten geçti. Seyahatler kısıtlandı, belirli ilişkiler ve çalışma tempoları düşürüldü. Bu süreç, sistemin aktif hale getirilmesini de etkiledi.” diye konuştu.

Hazırlıkların devam ettiğini dile getiren Demir, “Yeni sistemle ilgili, birkaç kez daha söyledik, ikinci aşama diyelim buna. Bu proje kendi içinde belli üretim ve teknoloji unsurlarını içeriyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. İkinci sistemin tedariki konusunda prensip anlaşmamız var. Teknoloji transferi, ortak üretim detayları ve yol haritası ile ilgili teknik çalışmalar gerekiyor. Bu detaylar meseleyi biraz taşıdı. ‘İkinci sistem tedariki olacak mı olmayacak mı?’dan çok, süreçte bizim kazanımlarımız önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Savunma Sanayii Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hava savunma sistemi katmanlı bir yapı. Çok sayıda S-400 olsa dahi katmanlı planınızın olması gerekiyor. Sistemleri kullanmanız gerekiyor. ‘Korkut, ‘Hisar’ gibi projelerimiz yürüyor. Gerek Eurosam gerek Patriot tekliflerine sıcak baktığımızı söyledik. Somut teklifler olursa çalışmalarımıza devam edeceğimizi söyledik. Patriot konusu bir olgunluğa ulaşmadı. Eurosam konusunda ise daha önce başladığımız bir çalışma vardı. Bu ana hatlarıyla Fransa, İtalya ve Türkiye’nin ortak sistem geliştirmesiydi. Türkiye’yi ilgilendiren kısmıyla bu bitirilmek üzere. Diğer iki ülkenin de kendi tanımlamalarını katmasıyla yola çıkılacak.”