savas canlari tekrar caliyor ateskes ihlal edildi 01
savas canlari tekrar caliyor ateskes ihlal edildi 01

Savaş çanları tekrar çalıyor: Ateşkes ihlali ile subay öldürüldü

Pazartesi günü düzenlenen insansız hava aracı saldırısında Husi isyancılar, Suudi Arabistan’daki Yemen sınırı yakınında bir dizi Bahreyn askerini öldürmekle suçlandı.

Bahreyn ordusunun sözcüsü, Suudi Arabistan’daki Yemen sınırındaki Husi isyancıların saldırısının ardından Bahreyn ordusunun dördüncü adamının öldüğünü duyurdu.

Saldırı, Yemenli grup ile Suudi Arabistan arasında ateşkes görüşmelerinin yapılmasından bir hafta sonra gerçekleşti.

Bahreyn ordusuna göre, Suudi Arabistan’ın Yemen sınırında görev yaptığı sırada düzenlenen dron saldırısında ilk olarak üç subay öldürüldü.

Bahreyn ordusu, Cuma günü dördüncü subay olan Üsteğmen Hamad Halife el-Kubaisi’nin “Husilerin hain saldırısı sonucu ciddi yaralanmalara yenik düştüğünü” söyledi.

Husi hareketi Salı günü yaptığı açıklamada, son barış görüşmelerine rağmen kendileri ile Suudi liderliğindeki koalisyon arasındaki ateşkes ihlallerinin durmadığını bildirdi.

Çatışmaların başlangıcı

Yemen’deki çatışmalar 2014 yılında Husilerin başkent Sana’yı ele geçirmesiyle başlamıştı.

savas canlari tekrar caliyor ateskes ihlali ile subay olduruldu 01

Bahreyn’i de kapsayan, uluslararası alanda tanınan hükümeti yeniden kurmayı amaçlayan Suudi liderliğindeki askeri müdahale 2015 yılında başladı.

BM’nin Nisan 2022’de ateşkes sağlamasının ardından çatışmalar ve kayıplar büyük ölçüde azaldı. Ateşkes Ekim ayında sona erdi, o zamandan bu yana ciddi çatışmalar yaşanmadı.

Bu yılın başlarında Suudi Arabistan, Husilerle olan çatışmaya kalıcı bir son vermek için diplomatik çağrılar başlattı.

savas canlari tekrar caliyor ateskes ihlali ile subay olduruldu 01

İki tarafın Nisan ayında gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaklaşık 900 tutuklunun yer aldığı büyük bir mahkum değişimi gerçekleşti. 

Geçtiğimiz hafta Husi hareketinden bir heyet, ilişkileri güçlendirmeye devam etmek üzere Suudi Arabistan’a gitti. Beş gün süren görüşmelerin ardından Suudi Arabistan sonuçların “olumlu” olduğunu açıkladı. 

Analistlere göre ateşkes görüşmelerine, Riyad’ın uzun süren askeri harekâtının Husilerin yenilgisine yol açmayacağını anlaması üzerine karar verildi.

Kaynak: Mira Haber 

Öncesi Pakistan’daki terör saldırılarında ölü sayısı yükseliyor
Sonraki İngiltere, savaşmak için Ukrayna’ya asker göndermeyecek