salih mirzabeyoglu kimdir 01
salih mirzabeyoglu kimdir 01

Salih Mirzabeyoğlu kimdir?

Salih Mirzabeyoğlu kimdir?

Salih Mirzabeyoğlu, 10 Mayıs 1950 tarihinde Erzincan‘da doğdu. Asıl adı Salih İzzet Erdiş’tir.

İlkokulu Eskişehir’de okudu. Burada Fatih İlkokulu’ndan 1962 yılında, Mehmetçik Ortaokulu’ndan 1965 yılında, Atatürk Lisesi’nden 1968 yılında mezun oldu. Eskişehir’de okuduğu lisede iken şiirleri İstanbul’da Sabah gazetesinde basıldı. Aynı zamanda Milli Nizam Partisi gençlik kolları çevresinde faaliyetlerde bulundu.

Daha sonra Hukuk Fakültesi’ni kazanarak İstanbul’a geldi ve bir müddet eğitim hayatına devam ettikten sonra tahsilini yarıda bıraktı ve 1975‘te Gölge dergisini çıkardı. Bu dergi Akıncılar hareketinin kurulmasında rol oynayacaktı.

Lise yıllarında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına girdi. Akıncı Güç hareketini kurdu. Daha sonra yayıncılık ve yazarlıkla uğraştı. Gölge (1975-78), Akıncı Güç (1979), Büyük Doğu-Rapor (1979-80) dergileriyle tanınmaya başladı.

1979-1980 yıllarında, Necip Fazıl’ın Rapor isimli dergilerinde ideolojik-politik perspektiflerini yazdı. Aynı dönemde ilk eserlerini de vermeye başladı. Bütün Fikrin Gerekliliği, İdeolocya ve İhtilal, Necip Fazıl’la Başbaşa, Kültür Davamız, İstikbal İslamındır gibi eserleri bu dönemde çıktı.

Mayıs 1983’te Necip Fazıl Kısakürek öldüğünde Salih Mirzabeyoğlu 33 yaşındaydı. 1984 yılında İslami Büyük Doğu Akıncıları-İBDA‘yı kurdu. İBDA’yı hem bir yayınevi, hem de bir fikir akımı ismi olarak kullandı. 1999 yılına kadar kırktan fazla eser vererek İbda Külliyatı’nı oluşturdu.

Mirzabeyoğlu’nun çevresinde zamanla fikirlerinden etkilenen ve bunları benimseyen genç bir kitle oluşmaya başladı. 1991 yılı başında bu gruplar, Körfez Savaşı protestoları gibi protesto gösterilerine katıldı. Bu gösterilerden Mirzabeyoğlu sorumlu tutuldu ve 3.5 ay hapis yattı.

Zamanla protesto gösterileri şiddet olaylarına evrildi. Bu dönemde çıkarılan Taraf dergisi bu eylemlerin dayanak noktası oldu.

28 Şubat süreci geldiğinde İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) örgütü lideri olmakla suçlandı. İdamla ve müebbet hapisle yargılandı. 1998 yılında ömür boyu hapse mahkum oldu. Gözaltı ve tutukluluk sürecinde fiziksel ve psikolojik işkence gördüğü ifade edildi.

16 yıl ceza evinde kaldıktan sonra 22 Temmuz 2014 tarihinde tahliye oldu.

Mirzabeyoğlu, 7 Mayıs 2018’de beyin kanaması nedeniyle kaldırıldığı Yalova’daki bir hastanede 16 Mayıs tarihinde, 67 yaşında vefat etti.

Kaynak: Mepa News

İlginizi Çekebilir

Yasa dışı Yahudi işgalciler bedevi topluluğa saldırdı

Yahudi işgalciler, Batı Şeria’da iki Filistinli bedevi topluluğa saldırırken Filistin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları “ABD’nin Filistinlilere …

biden-kongreyi-es-gea-erek-a-srail-in-imdada-na-yetiati-01

Arap Amerikalılardan Biden’a Gazze tokadı!

ABD’de Arap toplumun önderleri, Biden’ın kampanya direktörü ile Dearborn’da cuma günü yapılması planlanan toplantıyı iptal …