13:24 Cuma / 19 Nisan 2024 | 10 Şevval 1445

“Salgın Okyanusya’da yıkıma neden olur”

Çin'de başlayarak kısa ürede geneline yeni tip Koronavirüs () yalnızca 16 ülkede kayıtlara geçmedi.

Bu ülkelerin bir çoğu Okyanusya'da yer alıyor ve çoğu kişi bu ülkelerin adlarını dahi duymadı.

Tarihteki en güçü hidrojen bombasının denendiği Marshall Adaları, küresel ısınma nedeniyle sıcaklığın bir derece artması durumunda sular altında kalma riski olan 'in en az nüfuslu ülkesi Tuvalu, dünyanın en mutlu ülkesi olmasıyla övünen Vanuatu, dünyanın kuzey, güney, doğu, batı yarım küresinde bulunan tek devleti Kiribati, nüfusunun yüzde 65'i obez insanlardan oluşan Nauru, ‘Tonga ve adacıklardan oluşan diğer Okyanusya ülkeleri Mikronezya, Samoa, Solomon Adaları ve Palau'da henüz Covid-19 vakasına rastlanmadı.

Büyük şehirlerdeki birçok mahalleden bile az nüfusa sahip olan bu ülkeler, Covid-19'dan korkan diğer ülke vatandaşlarını kıskandırıyor. Ama aralarında zamanla yok olma tehlikesi yaşayan ülkelerin de bulunduğu bu bölgenin kendilerine has sorunları var.

Okyanusya'daki Covid-19 durumunu Birliği Pasifik Elçisi Sujiro Seam ile konuştum. Seam, Covid-19'un bölgede yayılmasının yıkıcı sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor:

ÇOĞU OKYANUSYA ÜLKESİNDE COVID-19'A RASTLANMAMASININ ASIL SEBEBİ NEDİR?

Okyanusya'daki ülkeler dünyadan izole olmuş durumda ve tabii uzaktalar. Bu çok önemli.

Sadece turizm gelirine güvenen birkaç ülke bile erkenden cruise gemilerini yasaklama, havalimanlarını kapatma ve uluslararası uçuşları durdurma kararı aldı.

Bunlar uluslararası turistler tarafından taşınabilecek Covid-19'a karşı etkili önlemler oldu.

BÖLGEDEKİ ÜLKELERE GİRİŞ ÇIKIŞLAR TAMAMEN DURDURULDU MU? FARKLI ÜLKELERDEKİ İNSANLAR BÖLGEDE KARANTİNA YAŞAMI SÜRMEK İSTİYORLARDIR.

Pasifik'te uluslararası seyahat durduruldu, havalimanları kapatıldı, düzenli uçuşlar askıya alındı ve söylediğim gibi cruise gemilerine limanlara yanaşmak yasaklandı.

Yurt dışından gelenler ve özel uçuşlarıyla yurtlarına dönenlere kontrolünde 14 günlük sıkı karantinalar uygulanıyor.

Örneğin burada yani Fiji'de karantinayı ihlal edenlere uygulanıyor ve mahkemelere sevk ediliyorlar.

DÜNYANIN HER BÖLGESİNDE TEK GÜNDEM PANDEMİ. HENÜZ COVID-19'LA KARŞILAŞMAYAN BU ÜLKELERDEKİ İNSANLAR BU TEHLİKENİN FARKINDA MI? NELER DÜŞÜNÜYORLAR BU KONUDA?

Okyanusya'daki bazı ülkelerde Covid-19 vakaları mevcut. Fiji, Yeni Kaledonya, Fransız Polinezyası ve Guam'da bu vakalara rastladık.

Bu ülkelerde, insanlar Covid-19 tehlikesinin gayet farkındalar. Covid-19 görülmeyen ülkelerde bile yasağı ve tecrit gibi kısıtlayıcı önlemler yürürlüğe kondu.

Dünyanın diğer bütün ülkelerinde olduğu gibi yetkililer tarafından aynı toplum sağlığı önerileri yapılmakta: Ellerinizi yıkayın, sosyal mesafeyi koruyun, dirseğinizin iç tarafına öksürün veya hapşırın…

Dolayısıyla, Pasifik'te hiç kimse bu pandeminin etkilerini görmezden gelemiyor.

DİYELİM Kİ KORKULAN OLDU VE COVID-19 BU ÜLKELERE DE SIÇRADI. NELER OLUR BÖYLE BİR DURUMDA?

Pasifik adalarında Covid-19 salgın şeklinde yaşanırsa etkileri bir hayli yıkıcı olur.  Bu ülkelerin hemen hemen hepsinde , diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığına sahip olan çok sayıda insan bulunuyor ve yerel tıp sisteminin karmaşık Covid-19 vakalarıyla başa çıkabilecek kapasitesi yok.

Buna ek olarak, nüfus yoğunluğu ve bazı bölgelerdeki yaşam koşulları virüsün yayılımını şiddetlendirirdi.

Örneğin Kiribati ya da Tuvalu'da nüfus düşük ama yoğun. Birçok yerde aileler bir düzineden daha fazla aile üyesiyle beraber aynı evde yaşıyor.

COVID-19 SONRASI İÇİN HERKES BÜYÜK BİR EKONOMİK KRİZDEN BAHSEDİYOR. SANIRIM BU KAÇINILMAZ. ABD, AVUSTRALYA, İNGİLTERE GİBİ GÜÇLÜ ÜLKELERE BİR HAYLİ BAĞLI OLAN PASİFİKLER BU DURUMDAN BİR HAYLİ ETKİLENECEK. ÖYLE DEĞİL Mİ?

Covid-19'un sosyoekonomik etkileri turizmin önemli rol oynadığı Pasifik'te şimdiden hissediliyor.

Artık turistler gelemiyor. Fiji'de turizm gelirleri gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 38'ine tekabül ediyor. Turizm gelirleri Samoa, Vanuatu ve Palau için de çok önemli.

Turistler en çok Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD'den geldiği için, bu ülkeler Covid-19'u atlatana kadar kriz devam edecektir.

Solomon gibi ülkeler ham madde ihraç ediyor, ancak dünya ekonomisindeki yavaşlama fiyatların ve talebin düşmesine sebep olacaktır.

Bazı ülkelerdeki insanlar yurt dışına işçi olarak gitmeye bel bağlamış durumda, özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda'ya.

Fakat bu ülkelerde yürürlükte olan kısıtlamalar da Pasifikli göçmen işçilerin eve para gönderebilmelerini olumsuz etkiliyor.

PASİFİKLER DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE AKLA GELSE DE KÜRESEL ISINMA GİBİ BÜYÜK SIKINTILARLA KARŞI KARŞIYA.

Buraların el değmemiş plajları ve eşsiz renkteki sularıyla tropik bir cennet imajı var. Turistler için olağanüstü bir durum.

Ancak gerçek şu ki; Pasifik'teki ada ülkeleri ciddi zorluklarla karşı karşıya olan, henüz gelişme aşamasını tamamlamamış ülkeler. Ayrıca iklim değişikliğinden en çok etkilenenler arasındalar.

Beşinci kategori bir kasırga olan Harold Tropik Kasırgası, Solomon Adaları, Vanuatu, Fiji ve Tonga'da büyük hasara yol açtı.

Biliyorsunuz ki ben, Avrupa Birliği adına Pasifik Ada Ülkeleri'yle stratejik ilişkimizi geliştirmek, iş bağlarımızı kuvvetlendirmek ve çok ihtiyaç duyulan kalkınma ortaklığımız üzerinde çalışmak için buradayım.

2014-2020 yılları arasında Avrupa Birliği'nin Pasifik'teki katılımı neredeyse 1 milyar euro seviyesinde.

Programımız iklim esnekliği, su, hijyen, besin güvenliği, kırsal geçim kaynakları ve yenilenebilir enerjiyi kapsıyor ve şimdi sağlık da yüksek bir öncelik sahibi oldu.